Kikapcs

A nap legcukibb híre: szokatlan módon, fára építette fészkét egy vármegyénkből érkezett fehér gólya Horvátországban

A napokban a Croatia Birding egy fehér gólya pár nem mindennapi fészkeléséről számolt be. A madarak egy vetési varjú telep közvetlen közelében fára építették fészküket Kelet-Horvátországban, Našice közelében. A nem megszokott fészekhely választáson kívül a dolog különlegessége, hogy az egyik gólya színes gyűrűjéből kiderült, hogy a madarat 2021-ben a Felső-Bácskában, Katymáron gyűrűzte Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa.

RÉGEN ÁLTALÁNOS VOLT, HOGY FÁKON FÉSZKELTEK

Mint a Kiskunsági Nemzeti Park beszámolt róla, korábban a gólyák fákon, épületeken, valamint kéményeken való fészekrakása általános volt. A civilizációs változásoknak köszönhetően napjainkban azonban a gólyafészkek leginkább villanyoszlopokon találhatók, annak ellenére, hogy a közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés, mindemellett az áramellátást is veszélyezteti.

A GÓLYAKOSARAK SZOLGÁLNAK A MADARAK VÉDELMÉRE

A gólyafészek-emelők (másnéven gólyakosarak) ezt a problémát küszöbölik ki. Az oszlopra szerelt állványokon a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik a fészküket. A gólyafészektartó kosarak kihelyezése a területileg illetékes áramszolgáltatóval együttműködésben zajlik, tudatta a nemzeti park.

MINDEN ÉVBEN MEGSZERVEZIK A FEHÉR GÓLYÁK GYŰRŰZÉSÉT

Mint írták, igazgatóságuk működési területén évről évre számos helyszínen – többek között a Felső-Bácskában is – megszervezik a fehér gólyák gyűrűzését. A fiókák egyedi számmal ellátott azonosító gyűrűt kapnak, egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült ún. színes gyűrűt, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatóak lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat.

Forrás és fotó: knp.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb