Közélet

Jönnek a legújabb bejelentések: csütörtökön Kormányinfó, most először Varga Mihály pénzügyminiszterrel kiegészülve

A megszokott időponttól eltérően csütörtök délelőtt helyett, délután három órakor veszi kezdetét a Kormányinfó – jelentette be közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő szerdán. Az e heti tájékoztató érdekessége nemcsak az időpont választásban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett a Kormányinfók történetében először Varga Mihály pénzügyminiszter is jelen lesz az eseményen.

Mint a Szeged365.hu megírta, Varga Mihály pénzügyminiszter jelenléte a Kormányinfón arra utal, hogy az egyik központi téma a költségvetés lesz, ennek apropója pedig az lehet, hogy a kormány múlt pénteken átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. Mindettől függetlenül érdekes a pénzügyminiszter részvétele a Kormányinfón, mert ez az első ilyen alkalom. Amit pedig a költségvetésről tudni kell előzetesen:

  • A kormány május 30-án nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, amely július 7-én fogadhatja el azt. 
  • A konvergenciaprogramban szereplő főbb makroszámokra épít a költségvetés, ami 6%-os inflációt és 4,1%-os GDP-növekedést jelent.
  • A különadókon felül tavaly bevezetett, és eredetileg 2 évre (vagyis 2023 év végéig) kihirdetett extraprofitadókat a kormány nem vezeti ki, szemben az Európai Bizottságnak tett ígéretével, csökkentett mértékben maradhatnak fent, a fizetéskötelezettség megmarad.
  • Az idei költségvetési folyamatok a kormány várakozásainál rosszabbul alakulnak, ez pedig gyengíti a 2024-es költségvetés alapjait.

A Kormányinfóról csütörtök délután három órától élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kecskemét365-ön!

Forrás: Szentkirályi Alexandra FB/szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb