Mindenmás

Emeljük kalapunkat: 18 síremléket szépített meg a Pásztortűz Egyesület az egyik kiskunhalasi temetőben

Pünkösd alkalmából mintegy 18 síremléket szépített meg a Pásztortűz Egyesület a kiskunhalasi római katolikus temetőben – közölte a Bács-Kiskun vármegyei Önkormányzat vasárnap.

A civil szervezet mintegy 15 éve igyekszik menteni a régi sírköveket és a hadisírokat. Most számos kiskunhalasi család régi, már gazdátlan sírköve szépült meg pünkösdre szorgos, munkás kezeknek köszönhetően. Monda Margit és Pásztor Gergely segítségével ezen kiskunhalasi famíliák sírkövei szépültek meg: Babenyecz Cs., Bar, Bánóczki, Bereczki, Erdélyi, Feró, Gyenizse, Juhász, Károly, Kis, Körösi, Monda, Ökördi, Ronyecz, Sági, Szabó B., Tallér, Tóth N., Zilah – olvasható az Önkormányzat közlésében.

A főbejárattól az urnafalak irányában lévő részen évtizedek óta gyűlnek a szépen kimunkált, de elhagyott sírkövek. Sok a gyermek sír, de akad köztük első világháborús, hősi halottaknak is síremléke. A megtisztított és újra festett sírkövek előtt virágokat is ültetett a Pásztortűz Egyesület tagsága a katolikus temetőben.

,,Érdemes kilátogatni, megtekinteni a megszépült sírkőkertet. Egyesületünk így is köszönti az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a pünkösd beköszöntét” – mondta Végső István elnök, történész.  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb