Közélet

Ma van a nándorfehérvári diadal évfordulója: ennek emlékére szól a megújult harang mától a Hunyadi téren

Megújult a harang szerkezete a Hunyadi téren, így mától automatikusan megoldja, hogy pontosan harangozzon a hunyadivárosi harang a nándorfehérvári diadal emlékére, osztotta meg a hírt közösségi oldalán Pászti András Ferenc, a településrész önkormányzati képviselője.

Mint bejegyzésében írta, a Hunyadi téren felszerelésre került egy GPS alapú precíziós időzítő. Ez a szerkezet mától automatikusan megoldja, hogy pontosan harangozzon a hunyadivárosi harang a Nándorfehérvári diadal emlékére a Hunyadi téren.

567 ÉVE MÁR A NÁNDORFEHÉRVÁRI DIADALNAK

A nándorfehérvári diadal a magyar–török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 4–22. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán a nagy túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd a védőkhöz 12 ezer katonájával időközben csatlakozó Hunyadi János vezetésével, Kapisztrán János 30–35 ezer keresztesével közösen július 21-én, a vár melletti csatában legyőzték a törököket. A déli harangszó az egész keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet.

Forrás és fotók: Pászti András Ferenc FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb