Kecskeméti arcok

Elsöprő siker: a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium diákjának novellája lesz olvasható a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátjain

Egy újabb kecskeméti sikerről számolhatunk be Nektek: Lendvai Zalán, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 18 éves diákja második helyezést ért el az Álljon meg egy novellára! pályázaton, tudatta az oktatási intézmény a jó hírt közösségi oldalán. Ez azt jelenti, hogy a fiatal tollforgató írását olvashatjuk majd a főváros és a megyeszékhelyek legforgalmasabb busz- és villamosmegállóinak plakátjain.

IDÉN A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS VOLT A PÁLYÁZAT TÉMÁJA

A hatodik alkalommal megrendezett, ikonikus novellapályázatra idén olyan írásokkal nevezhettek az alkotók, amelyek elgondolkodtatnak a bolygónk sorsáról és a klímaváltozásról. A pályamunkák között nagyjából fele-fele arányban váltották egymást az utópisztikus és disztópikus írások, sokan pedig az idősebb generációk tapasztalataihoz nyúltak vissza, pozitív mintákat keresve a természet és az ember harmonikus kapcsolatára. A korábbi évekhez képest a vallomásos történetek száma jelentősen csökkent, de így is volt, aki a klímatudatosságon keresztül mesélte el egy nagy szerelem vagy egy szülő-gyermek kapcsolat történetét. És arra is számtalan példát lehetett látni, hogyan próbáljuk a mindennapjaink részévé tenni a klímatudatosságot, legyen szó a garzonlakásban való zöldségtermesztésről, a tömegközlekedésről vagy a szelektív hulladékgyűjtésről.

NEVES ZSŰRI DÖNTÖTT A PÁLYAMUNKÁKRÓL

A zsűri elnöke Grecsó Krisztián volt, aki Vecsei H Miklós színművésszel, Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, Samu Tímeával, a JCDecaux vezérigazgatójával és Károlyi Zsuzsannával, az E.ON márka- és marketingvezetőjével választották ki a nyerteseket. „Azokat a pályázatokat hoztuk ki végül győztesnek, akik a téma köré jól tudták megfogalmazni napi vívódásaikat, örömeiket, és mertek önreflexívek lenni a saját életük tudatosságával kapcsolatban – árulta el Vecsei H Miklós.” 

A legjobb alkotásnak járó díjat Mayer Tünde Összecsiszolódás című novellája érdemelte ki, melyben egy kamasz fiú sorsfordító nyaráról olvashatunk, amit a nagymamájával töltött. A második helyen a 18 éves Lendvai Zalán Anyám és a lefejezett csirke című írása végzett, harmadikként pedig Somogyi Boglárka állhatott a dobogóra Fonalak című novellájával.

SZEPTEMBER 15-IG SZAVAZHATSZ KEDVENC NOVELLÁDRA

Ahogy az előző években, most sem marad el a közönségszavazás: szeptember 15-ig szavazhatnak az olvasók a kedvenc novelláikra, így Lendvai Zalán pályamunkájára is, a pályázat weboldalán. A húsz nyertes novella alapján podcastsorozat is készült az előző két évhez hasonlóan Vecsei H Miklós és Balázsy Panna előadásában, melyek a novellapályázat Spotify oldalán érhetők el.

Forrás: Kecskeméti Bolyai János Gimnázium – hivatalos FB/marketing.hu/novella.jcdecaux.hu

Fotók: Kecskeméti Bolyai János Gimnázium – hivatalos FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb