Közélet

Üzent az esztergomi robbantásban meghalt kommandós özvegye, gyűjtés indult a család megsegítésére

Összetört férje elvesztése után, de hálás a sok segítségért – üzente az esztergomi robbantásban meghalt kommandós özvegye, miután gyűjtés indult a kétgyermekes édesanya megsegítésére, írta meg az Index.

Robbanás történt Esztergomban egy családi háznál – írtuk meg szerda késő este, az épülethez a robbanás előtt a rendőrök is kivonultak intézkedni. A sikertelen túsztárgyalásokat követően, robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük.

8-10 MÉTERT REPÜLTEK A BAJTÁRSAIK, BETEMETTÉK ŐKET AZ ÉPÜLET ROMJAI

Mint a Szeged365.hu írta, a tragikus ügyben megszólalt a TEK is, Hajdu János rendőr altábornagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János közölte: a négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül. A detonáció következtében – amelynek során az elhunyt kommandóson kívül még nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg – a házba behatolni készülő rendőrök 8-10 métert repültek. Többen beestek egy – a ház melletti mesterséges – tóba, illetve az épület romjai maguk alá temették őket – ismertette.

Az akciót a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság kérésére hajtották végre. A robbantást végrehajtó férfit kisebb bűncselekmények miatt körözték, valamint az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt is folytatott ellene eljárást.

AGRESSZÍV EMBERKÉNT ISMERTÉK A ROBBANTÓT

Az elkövető, akit a környéken agresszív emberként ismertek, egy erdős-dombos területen lakott, és már korábban is életveszélyesen megfenyegetett rendőröket és más hivatalos személyeket.

A főigazgató közlése szerint 14 óra 20 perckor zárták körül az épületet, és mindvégig arra törekedtek, hogy megóvják a gyanúsított életét, mivel az ilyen esetekben feltételezhető az öngyilkossági szándék is. Ezért tárgyaltak négy és fél órán keresztül, ami közben a férfi hol engedékenynek mutatkozott, hol újra fenyegetőzött.

A rendőrök felszólítására csak egy teraszig jött ki, mindvégig onnan kommunikált. A parancsnok végül 18 óra 40 perckor rendelte el a behatolást, annak érdekében, hogy még a sötétség beállta előtt befejezzék az elfogást. A behatoló rendőrök azt látták, hogy a férfi vélhetően egy flexszel szikrát előidézve egy gázpalack felé vág, majd 18:43-kor bekövetkezett a detonáció – sorolta. A robbantás következtében Kónya Gábor Lajos a helyszínen életét vesztette, annak ellenére, hogy a TEK és az Országos Mentőszolgálat helyszínen tartózkodó orvosai azonnal megkezdték az ellátását.

HÁROM SÉRÜLT MÁR ELHAGYHATTA A KÓRHÁZAT

Pénteken három sérült tűzoltó már elhagyhatta a kórházat – értesült a Magyar Nemzet kórházi forrásokból. Az egyenruhások ugyan nyolc napon túl gyógyuló töréseket szenvedtek, de nem szorulnak további kórházi kezelésre.

HŐSI HALOTTÁ NYILVÁNÍTOTTÁK

Pintér Sándor később hősi halottá nyilvánította, és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst, az esztergomi események áldozatát. Kónya Gábor Lajos rendőr főhadnagy temetéséről később történik intézkedés, a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás valamennyi lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja.

EGY HATHÓNAPOS ÉS EGY HÁROMÉVES GYERMEKET HAGYOTT MAGA UTÁN

A 34 évesen elhunyt Kónya Gábor Lajos hét éve dolgozott a terrorelhárítóknál. Úgy tudni, hogy a férfi egy hat hónapos és egy három és fél éves gyermeket hagyott hátra. Őket és feleségét is támogatná most gyűjtéssel egy alapítvány, amit egy korábbi rendőrnő és férje hozott létre. Alig pár óra alatt 500 ezer forint gyűlt össze az özvegy megsegítésére, írta az Index. Az RTL Híradó információja szerint a hősi halált halt rendőr felesége még fel sem fogta a tragédiát, de igyekszik erős maradni. Az özvegy azt mondta, minden erejével azon van, hogy gyermekeit a lehető legmegfelelőbb mértékben ellássa.

Forrás: index.hu/szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb