Közélet

Gulyás Gergely: már novemberben egyszámjegyű lehet az infláció (frissítve)

Csütörtök déltől jön a legújabb Kormányinfó, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerteti a kormány legújabb döntéseit.

Mint kiemelték, szerdán Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kormányülést tartott a kabinet. Egyelőre nem ismert, hogy milyen témák merültek fel, de csütörtök délben tájékoztatót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

ÜZEMANYAGPIAC ÉS SVÉD NATO-CSATLAKOZÁS

A kormányfő a Facebookon nem osztott meg részleteket az ülésről, csak annyit írt, hogy azon dolgoznak, hogy “megőrizzék Magyarország függetlenségét.” Varga Mihály ennél több részletet közölt: arról írt, hogy a novemberi pótlólagos nyugdíjemelésről, valamint más gazdasági kérdésekről is szó esett. Az elmúlt napok kormányzati kommunikációja alapján azonban biztosan több téma is felmerül majd:

  • Az Európai Bizottság kérdéseket küldött a kohéziós források nem befagyasztott részének feloldásához szükséges igazságügyi reformmal kapcsolatban, így várhatóan ismerteti az EU-támogatások folyósításával kapcsolatos legfrissebb kormányzati várakozásokat.
  • Az augusztus államháztartási adatok alapján az éves hiánycél 97 százalékát már teljesítette a kormány, valamint az elmúlt időszakban Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Varga Mihály pénzügyi tárcavezetők is arról nyilatkoztak, hogy szükséges lesz a hiánycél emelése. Kérdés, hogy a 3,9 százalékos GDP-arányos értéket hogyan módosítják, valamint milyen kiigazító lépésekre lehet szükség.
  • Fontos kérdés az is, hogy a múlt héten jelentős nézetkülönbség alakult ki a bankadó lehetséges emeléséről és a támogatott hitelek esetleges kivezetéséről a gazdasági kabineten belül. Várható, hogy a kormány itt még több dolgot tisztáz.
  • Októberben kerülhet a parlament elé a PM őszi adócsomagja, talán már erről is megoszt néhány részletet Gulyás Gergely.
  • A svéd NATO-csatlakozás országgyűlés általi ratifikálásával kapcsolatos újságírói kérdések is garantáltak.
  • Nagy Márton miniszter egy előadásában felvetette, hogy az üzemanyagpiacon az árak emelkedése miatt egy újbóli kormányzati beavatkozás válhat szükségessé.
  • Továbbá a kabinet hetek óta ígérgeti, hogy a CSOK+ részletszabályairól is tájékoztatják a közvéleményt.

A Kormányinfóról élő szöveges tudósítással jövünk a Kecskemét365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

KEZDÜNK (12:14)

Kis késéssel elkezdődött a Kormányinfó. Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely köszöntötte az egybegyűlteket. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a tegnapi kormányülésen döntöttek a kiegészítő nyugdíjakról, amit már a miniszterelnök ismertetett. Azt is hozzátette, hogy visszamenőleg is kifizetik a kiegészítést.

ÁTLAGOSAN 6537 FORINTOS HAVI EMELÉST JELENT A KORMÁNY DÖNTÉSE

Mivel a nyugdíjasok 15 százalékos emelést kaptak januárban, a nyugdíjasinfláció pedig 18,5 százalékos, ezért kellett az emelésről dönteni, amely a kormány számításai szerint 3,1 százalékos emelést jelent. Az átlagnyugdíj 217 232 forintra emelkedik – mondta Gulyás Gergely. Egy átlagnyugdíj mellett 78 384 forintot jelent novemberben a visszamenőleges korrekció – ismertette a miniszter.

A BEVÁNDORLÁSRÓL

A kormány tárgyalt a bevándorlásról is, de azóta Németország változtatott az álláspontján, így már az uniós minősített többségi szavazáson már elveszett a Magyarországot támogató blokkoló kisebbség. Így szerinte továbbhaladhatnak az EU-s bevándorlási paktumról szóló tárgyalások az Európai Tanácsban.

Gulyás Gergely felidézte, hogy egyre erőszakosabbak a menekültek, sőt a határ szerb oldalán már fegyveres összecsapások is voltak közöttük. A kormány nem tervez migránsgettókat létrehozni az ország déli területén. Brüsszelben ma is folynak egyeztetések a migrációs politikáról, amelyen Rétvári Bence képviseli Magyarországot.

UKRÁN GABONÁRÓL

A magyar nemzetiség nyelvhasználati jogának helyreállításáig nem tudnak semmilyen egyezséget támogatni Ukrajnával kapcsolatban – tette hozzá. A gabonaimporttal kapcsolatban azt mondta, hogy a korlátozás helyes volt. Azonban abban partnerek, hogy az afrikai országokba jusson el a gabona.

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG HÚZZA AZ IDŐT

Gulyás Gergely az uniós ügyekre kitérve elmondta: az Európai Bizottság húzza az időt, ami érinti a tanárok béremelését, az egészségügyi fejlesztéseket és az Erasmus-ösztöndíjakat is. “Abszurd és kínos időhúzás ez a bizottság részéről, a kérdések leginkább nevetségesek, nyilvánvaló, hogy az uniós pénzeket nem lehet azért visszatartani, mert nem tudja pontosan a bizottság, hogy az Országos Bírói Tanács hány termet kapott” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely szerint látni kell, hogy mindenféle jogalap nélküli a bizottság eljárása, általuk írásban visszaigazolt jogszabály-módosítás után tesznek fel kérdéseket. A kormány reméli, hogy ez nem azért van, mert a pénzt máshol, esetleg az unión kívül költötte el a bizottság. Remélik, senki nem feltételezi Brüsszelben, hogy a tanárok ellopják a saját bérüket, vagy a hallgatók a saját ösztöndíjukat.

MÁR NOVEMBERBEN EGYSZÁMJEGYŰ INFLÁCIÓ LEHET

A jövő évi gazdasági kilátásokról is tárgyalt a kormány, úgy látják, hogy már novemberben egyszámjegyű lehet az infláció. Minden mértékadó előrejelzés szerint 2024-ben (tehát jövőre) újra növekedési pályára állhat a magyar gazdaság – mondta el Gulyás Gergely.

KÖTELEZŐ AKCIÓZÁS: SORRA BÜNTETIK A BOLTOKAT

A kötelező akciók ellenőrzéseinél a 100 millió forintot is meghaladta a bírságok összege. 104 üzletet büntettek meg – mondta Szentkirályi Alexandra. Az árstoppal kapcsolatban már közel 6 milliárd forint bírságot szabtak ki.

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az árfigyelőben csütörtökön elindult egy olyan funkció, hogy az ember a hozzá legközelebbi boltokat ki tudja szűrni egy térképen, és így megnézni azok árait.

MÉG KIDOLGOZÁS ALATT ÁLL A VÁROSI CSOK SZABÁLYRENDSZERE

Az új rendszer január 1-től léphet hatályba, mondta el Gulyás Gergely. Hozzátette, a városi CSOK szabályrendszere még kidolgozás alatt áll.

IDÉN NEM LESZ HATÓSÁGI ÁRAS TŰZIFA VÁSÁRLÁS

Gulyás Gergely elmondta, szociális tűzifa lesz, de hatósági áras vásárlás nem idén.

NE LEGYEN DRÁGÁBB ITTHON, MINT KÜLFÖLDÖN TANKOLNI

A kormány célja, hogy ne legyen drágább a tankolás, mint a környező országokban, például Romániában – mondta a miniszter. Nincs lélektani határ, amikor esetleg már biztosan bevezetnék újra az üzemanyagárstopot, mondta, de hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy újra alkalmazzák ezt az eszközt.

Forrás: portfolio.hu/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb