Közélet

Négy magyar mentőszervezet egyedülálló Nemzeti Mentőkutya Bázis létrehozását kezdeményezi, köztük egy kiskunhalasi

Négy magyar mentőszervezet egyedülálló Nemzeti Mentőkutya Bázis létrehozását kezdeményezi: a kiskunhalasi Dél-magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület, a Mancs a Kézben Egyesület, a MAGOR Katasztrófa-elhárításban Résztvevők Támogatásáért Egyesület és a Pécsi Mentőkutyás Egyesület. Céljuk egy önálló, magyar kiképzőközpont létrehozása, ahol lehetőségük van a mentőkutyáknak az állandó gyakorlásra, továbbképzésre és vizsgázásra, írta meg a Nők Lapja Cafe.

A magyar mentőkutyák képességei, hozzáértése és munkakedve világszerte ismert. Ahhoz azonban, hogy a magasan képzett kutyák a világ bármely pontján adódó feladatnál megállják a helyüket, magasfokú képzésre és változatos gyakorló helyszínekre van szükség. A magyar kiképzők eddig főként külföldi komplexumokba utaztak, hogy ezt biztosítani tudják kutyáiknak, most azonban négy magyar szervezet összeállt, és a MagNet Bank KAP programjának segítségével egy önálló, magyar kiképzőközpont létrehozásán munkálkodnak. A kampány során céljuk megvalósításához 9.800.000 forint összegyűjtését tűzték ki, írta meg a Nők Lapja Cafe.

KEVÉS A MAGASAN KÉPZETT MENTŐKUTYA

Mint írták, mivel egyelőre semmilyen törvény nem szabályozza Magyarországon a mentőkutyák képzését és vizsgáztatását, valójában mindössze tíz-húsz olyan magasan képzett és rendszeresen vizsgáztatott mentőkutya él és dolgozik az országban, akik valóban professzionálisan tudnak részt venni egy mentési folyamatban a tragédiák helyszínén.

SZÜKSÉGES AZ ÁLLANDÓ GYAKORLÁS ÉS TOVÁBBKÉPZÉS

Pinkóczi Diána, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület elnöke szerint úgy, ahogy a különböző emberi mentőegységek – a barlangi vagy a búvármentők sem vehetnek részt semmilyen mentésben, ha nincsenek meg hozzá a megfelelő eszközeik és vizsgapapírjaik – ugyanúgy a mentőkutyáknak is állandó gyakorlásra, továbbképzésre és vizsgázásra van szükségük ahhoz, hogy minden feszült helyzetben a maximumot tudják nyújtani. Hiszen az ő teljesítményükön ugyanúgy emberi életek múlnak.

GYAKRAN KÜLFÖLDI MULTIFUNKCIONÁLIS KIKÉPZŐKÖZPONTOKBAN KELL GYAKOROLNIUK

Jelenleg nincs vagy kevés az olyan hely Magyarországon, ahol a kiképzők meg tudják ezt valósítani, így gyakran kell külföldi multifunkcionális kiképzőközpontokban gyakorolniuk. Ezt a projektet szeretnék most a MagNet Bank KAP programjának segítségével Magyarországon megvalósítani, beleépítve az elmúlt tíz-húsz év szakmai tapasztalatait.

Minden pillanatban fontos, hogy jól képzett mentőkutyákkal tudjanak jelen lenni és segíteni, hiszen óriási a felelősség. Az alapozás, a kiképzés, a folyamatos megmérettetés és szinten tartás alapvető fontosságú, a magyar csapatok csak így tudnak nyugodt lelkiismerettel, hatékonyan segíteni itthon és külföldön.

A kiskunhalasi Dél-magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület célja a műszaki mentésre, katasztrófa elhárításra, szakhatóságok munkájának támogatására szakosodott gyorsreagálású csoport működtetése. Kiemelten közhasznú tevékenységeik között szerepel többek közt a tűzoltóság, mentőszolgálat, katasztrófavédelem, rendőrség munkájának segítése, támogatása, katasztrófa sújtotta területeken élők segítése, együttműködés a károk felszámolásában, emelt szintű elsősegélynyújtó tanfolyamok indítása és lefolytatása, eltűnt személyek felkutatásának támogatása erre kiképzett mentő-személykereső kutya segítségével, illetve a magasból-mélyből mentés. A szervezet könnyűbúvárok kiképzésével is foglalkozik.

Forrás és fotó: nlc.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb