Kikapcs

Ma megismétlődhet a csoda: újra feltündökölhet a sarki fény Kecskeméten

Újra feltündökölhet az aurora borealis, vagyis a sarki fény hazánkban. Mint az Időkép írta, az este folyamán már nagy területen kiderül az ég, így ha szerencsénk van, akár szabad szemmel is újra megpillanthatjuk a látványos égi jelenséget Kecskeméten és környékén is.

Mint írták, ma kora este várhatóan G2-es erősségű geomágneses vihar éri el a Földet, a bolygó mágneses mezejének zavarait jelző Kp-index értéke éjfél körül már 6 fölött lesz.

ÚJRA LÁTHATÓVÁ VÁLIK A SARKI FÉNY

A Napból érkező töltött részecskék az ionoszférában található oxigén- és nitrogénatomokkal ütközve újra erős sarki fényt eredményezhetnek, ami akár a mi földrajzi szélességünkről is láthatóvá válhat. A töltött részecskék által okozott zavart jelző Kp-index előrejelzése is erre utal, amely az éjféli, hajnali órákban a 6-os értéket is meghaladja majd.

KIDERÜL AZ ÉG IS

Az ország északkeleti harmadán élőknek sajnos nem lesz szerencséje, ott még kitart a borongós, esős idő. Nagyjából a Budapest-Békéscsaba vonaltól délnyugatra éjfélig azonban kiderül az ég, ahogy az Időkép előrejelzése szerint Kecskeméten is fokozatosan szakadozik majd fel a felhőzet, s tisztul az ég, így ha szerencsénk van, akár szabad szemmel is újra megpillanthatjuk a sarki fényt. 

ŐRÜLETES SARKI FÉNY PARÁDÉ VOLT VASÁRNAP

Vasárnap naplemente után, idén 10. alkalommal tűnt fel a sarki fény, de sosem volt még ennyire erős, csodás hazánkban. Elképesztő mennyiségű fotó zúdult a közösségi oldalakra a vasárnap esti sarki fényről, amit szabad szemmel is látni lehetett az ország nagy részéről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb