Mindenmás

Komoly bezárási hullám söpört végig az országon, négyezernél is több bolt húzta le a rolót fél év alatt

Még soha nem volt korábban olyan drasztikus bezárási hullám, mint most: mindössze fél év alatt 4500 bolt zárt be Magyarországon – számolt be róla a Portfolio a KSH adatai alapján.

Az idei év közepén már csak 103 ezer kiskereskedelmi egység működött Magyarországon, ez 4500-zal kevesebb, mint fél évvel korábban – derült ki a KSH friss adataiból. Ez kétszer-háromszor akkora bezárási hullámot jelent, mint a “békeidőkben megszokott” visszaesés – írja a lap. Ha az év második felében is folytatódik ez a tendencia, és hasonló ütemben szűnnek meg boltok, akkor 8-9 ezerrel is csökkenhet az üzletek száma mindössze egyetlen év alatt. A lap azt írja, átlagosan 2-3 ezer bolt szűnik meg egy évben Magyarországon. Jelentősen csökkent az élelmiszerboltok, a ruhaüzletek és az iparcikkboltok száma.

HOSSZÚ TÁVÚ OKAI IS VANNAK A BEZÁRÁSOKNAK

A bezárásoknak vannak hosszú távú okai, a legfontosabb az, hogy az emberek egyre szívesebben vásárolnak be nagyobb kiskereskedelmi láncok üzleteiben, mint helyi kisboltokban – írja a Telex. Az elmúlt egy évben a kisboltok helyzetét megnehezítette, hogy:

  • durván visszaesett a kiskereskedelmi forgalom;
  • bevezették az árstopot, aminek a veszteségét a kereskedőknek kellett (volna) kigazdálkodni;
  • nagyon magas volt az infláció;
  • ez utóbbi miatt a dolgozók fizetésemelést kértek, amit sok kisvállalkozás nem tudott kigazdálkodni.

A kisboltok bezárása főleg azokon a kistelepüléseken okoz problémát, ahol vagy egyáltalán nincs alternatíva, vagy az alternatíva megszűnésével megszűnik a verseny, és az egyik kereskedő monopolhelyzetbe kerül.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb