Kecskeméti arcok

Lecsukták a kecskeméti férfit, aki 3 milliárd forint értékben rendelt heroint

Előzetes letartóztatásba helyezte az ír biróság azt a két magyar férfit, akiket 3 milliárd forint értékű heroin csempészésével vádolnak. A kecskeméti és a sükösdi csempészek nem adtak be óvadék iránti kérelmet, magas biztonsági fokozatú börtönbe szállították őket – tudtuk meg a Blikktől.

A kecskeméti A. Ignác és a Sükösdön lakó N. Zoltán tudomásul vette a december 5-ei döntést, egyikük sem adott be óvadék iránti kérelmet és magas biztonsági fokozatú börtönben helyezték el őket. Treasa Kelly bíró szerint így biztosan meg tudják védeni a bírósági eljárásig az ír törvény szerint már vád alá helyezett magyar férfiakat.

December 1-én éjjel, közvetlenül a leszállás után az ír rendőrség lefoglalt Dublinban egy magyar repülőgépet, őrizetbe véve annak magyar pilótáját és még egy magyar útlevéllel rendelkező férfit. A repülőben 58 kilónyi heroint találtak a rendőrök, amit a legnagyobb ír maffia rendelhetett meg.

A KECSKEMÉTI FÉRFI AZT ÁLLÍTJA, KÉNYSZERÍTETTÉK

A bíróság előtt a kisgépet váró A. Ignác továbbra is kitartott amellett, kényszerítették a drogcsempészetben való részvételre, családja biztonsága érdekében ment bele a csomag fogadásába. A kecskeméti állandó lakhellyel rendelkező férfi hosszabb ideje él már Írországban, ott is dolgozott, ám egy ideje munkanélküli. A nyomozók szerint ő rendelte meg a légi fuvart, s pontosan tudnia kellett, mi van a csomagokban.

A PILÓTA AZT ÁLLÍTJA, NEM TUDTA, MIT KELL SZÁLLÍTANIA

A magyar pilóta, N. Zoltán viszont azt állítja, nem tudta, mit kell szállítania Lisszabonból Dublinba az általa Magyarországon, Tökölön bérelt, HA-SKA lajstromjelű Cessnával. Bár állítása szerint ártatlan, kirendelt ügyvédje, Sarah Conolly is úgy gondolta, ügyfele biztonsága érdekében nem adtak be óvadék iránti kérelmet a pilóta szabadlábon történő védekezésére. A rendőröknek még azt mondta, soha nem beszéltek drogról, soha nem használt drogot, gyűlöli a kábítószereket. Azt hitte, mikrochipeket szállít, a bíróságon már hozzátette, mikor rákérdezett a csomagok súlyára azt a választ kapta, számítógép-alkatrészekhez szükséges speciális fém is van a rakományban. A világ minden repterére érvényes légi csomagszállító engedélye van, szállítóként nem felel a csomagok tartalmáért.

“Ez arra is utalhat, az ír rendőrség drogcsoportja, a Garda National Drugs and Organised Crime Bureau (GNDOCB) is úgy látja, valós lehet, hogy megtévesztéssel és fenyegetéssel bírta rá a két férfit a Kinahan klán a drogcsempészetre”

– elemezte a bírói döntést Horváth László büntetőjogász.

A pilótát a másik magyar férfi bízhatta meg a fuvarral, a portugál fővárosban repülőre adott szállítmányt ő fogadta a Weston reptéren, s vitte volna tovább egy terepjáróval Dublinba. A 62 éves pilótának feltehetően semmi köze nincs az ír szervezett bűnözői körök legerősebb, családi alapon szerveződő csoportjához, de vizsgálják, hogy az elmúlt két évben mikor, hányszor repült Írországba.

A KECSKEMÉTI FÉRFI KAPCSOLATBAN ÁLLHAT A KINAHAN KLÁNNAL

A régóta Írországban lakó fiatalabb, 49 éves férfi múltját egészen biztosan apró darabokra szedi majd a rendőrség, hiszen ha még azt is állítja, megfenyegették, ő konkrét kapcsolatban áll a Kinahan klánnal, pontosan tudhatja azt is, hol és kinek kellett volna átadnia a szállítmányt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb