Közélet

Napi szürreál: vegyszer került az ivóvízbe az egyik Bács-Kiskun vármegyei településen, lajtos kocsiról látják el a lakosokat, napi három liter a fejadag

Növényvédőszer mosódott Akasztón az ivóvíz rendszerbe. Hétfő óta csak a lajtos kocsiból hozott vízből lehet főzni és inni a Bács-Kiskun vármegyei településen, de a napi három liter kevés a helyieknek. A polgármester szerint az elmúlt hónapokban hullott nagy mennyiségű eső mosta a vegyszert az altalajba, ahonnan az ivóvizet nyerik – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Két lajtos kocsi is áll a 3000 ezer lelkes Bács-Kiskun vármegyei község centrumában, Akasztón, jelenleg ezekről biztosítják a település ivóvíz-ellátását. A riport szerint napi három liter a fejadag, ám a helyiek ezt keveslik. A Híradónak nyilatkozó egyik lakos szerint, kevés a három liter – a kávé és a tea mellett nem is biztos, hogy elég egy leveshez. Időközben a Kiskunvíz Kft. arról számolt be, hogy kihelyeztek egy harmadik ivóvíz tartályt is, méghozzá a Szent István utca 67. szám elé, az Óvoda előtti parkolóba.

A CSAPVÍZ JELENLEG EMBERI FOGYASZTÁSRA ALKALMATLAN

Jelenleg nálunk Akasztón a csapvízből inni nem lehet. Ugyanis növényvédőszer bemosódása miatt a víz fertőzött” – mondta Suhajda Antal polgármester a RTL Híradónak. Hétfőn derült ki, hogy bentazon peszticid maradványait mutatták ki az ivóvízben. A polgármester elmondta, a település határáról 2,5 kilométerre vannak a fertőzött kutak. Az egyik 80 méter mély, a másik kút 40 méterre van fúrva. Az utóbbi mérések alapján itt volt nagyobb mennyiségű az említett hatóanyag. Az esetről a Kiskunvíz Kft. közleményben számolt be, íme:

Forrés: kiskunviz.hu

A NAGY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK OKOZHATTA A PROBLÉMÁT

Csak arra tudunk gondolni jelenleg, hogy az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű csapadék hullott le és a mi talajunkon nincs meg az a vízzáró réteg, mint máshol, így a szer könnyen lemosódhatott az altalajba – magyarázta Suhajda Antal. A vízközmű szolgáltató munkatársa azt mondta, márcisura alakíthatják ki a megfelelő tisztítórendszert, illetve keresik a fertőzés forrását is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb