Mindenmás

Napi pakk: napos, 15 fokos időjárásban ünnepelhetünk Kecskeméten, tisztelet a Forradalom és Szabadságharc Hőseinek!

Kegyes lesz hozzánk az időjárás Kecskeméten, velünk marad a tavasz ezen a csodálatos napon! Egy picit felhősebb időszakok is jöhetnek, de széltől és csapadéktól nem kell tartanunk a nemzeti ünnepünkön. Apropó, ünnep! Telis-tele vagyunk programokkal mára, lesz megemlékezés, szoboravató, koszorúzás, játszóház és daljáték is a Hírös Városban! Mutatjuk a mai repertoárt, itt a napi pakk!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Kristóf, Kelemen, Krisztofer, Lulu, Ludovika, Lujza, Lukrécia és Zakariás nevű Kecskemét365 olvasónak!

176 ÉVE GYŐZÖTT A FORRADALOM

176 évvel ezelőtt győzött Pesten a forradalom. Március 15 jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. A bécsi forradalom hírére a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig náhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.

Mindezek mellett március 15-e a Magyar Sajtó Napja is. A sajtószabadságot először a francia Emberi és Polgári Jogok Egyetemes Nyilatkozatában deklarálták, állampolgári jogként az 1791. évi francia alkotmány rögzítette, azután került be más országok alkotmányába. Magyarországon az 1848. évi XVIII. tc. törölte el a cenzúrát és nyilvánította ki a sajtószabadságot.

KELLEMES IDŐJÁRÁS AZ ÜNNEPRE

Pénteken ködfoltokkal indulhat a nap, majd napközben változóan felhős idő várható Kecskeméten. Eleinte hosszabb, délután rövidebb napos időszakokkal találkozhatunk. Esőtől azonban nagyon úgy fest, hogy nem kell tartanunk a nemzeti ünnepünkön. A délies szél gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban a legtöbb helyen 1 és 7 közé hűl a levegő, majd délután 12-15 fokot mérhetünk városunkban.

LEZÁRJÁK AZ UTAT A KÖNYVTÁRNÁL

Március 15-én a Katona József Könyvtár épülete előtt a Jel című szoboravató ünnepsége idejére a kiskörút a Jókai utca és a Fráter György utca közötti szakaszon le lesz zárva a járműforgalom elől 9:20 és 10:00 óra között – tájékoztatta szerkesztőségünket az önkormányzat. Mint kiemelték, terelőútként a Koháry István körút irányából a Jókai utca – Széchenyi körút – Kápolna utca, a Széchenyi körút (Budai kapu) felől, a belváros felé az Erdősi Imre utca útvonal lett kijelölve. 

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS ÉS PROGRAMOK KECSKEMÉTEN

Ma ünnepi megemlékezést tartanak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Kecskeméten, de lesz szoboravató ünnepség, koszorúzás, játszóház és daljáték! Az összes program:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb