Mindenmás

Napi pakk: gyengén felhős idővel zárjuk a hetet Kecskeméten, ünnep van, de akad még nyitva bolt

Vasárnap gyengén felhős mégis derült idő várható. Akad bolt, ami ezen a napon is nyitva van, és ha már ezen a napon, akkor tudtad, hogy ma van az évfordulója annak, hogy elkészült az Eiffel – torony? Mutatjuk a napi pakkot, ami nélkül nem inudulhat nap.

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Balbina, Béni, Benjamina, Benő, Akács, Ámos, Benjámin, Kornélia, Zsanett, Ákos, Janka, Árpád, Johanna és Gujdó nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Húsvét vasárnap van. A feltámadás napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. Ez március 22. és április 25. között lehet. Rómában Húsvét vasárnapján közel hatvan nyelven mond a katolikus egyház feje köszöntőt, a Szent Péter téri “urbi et orbi” áldás celebrálásakor. Sok országban szokás e napon a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni.
  • 135 éve elkészült az Eiffel-torony. Párizs jelképe, az Eiffel-torony Gustave Eiffel-ről (1832-1923.), az építőről kapta nevét, akinek mellszobra ma is látható az északi pillér tövében. Az építmény a francia forradalom centenáriumára rendezett világkiállításra készült. 700 terv közül fogadta el a zsüri 1886. június 12-én Eiffel mérnök művét, az építkezés 1887. január 26-án kezdődött, majd tiszteletreméltó gyorsasággal, 2 év, 2 hónap és 2 nap alatt fel is épült az torony.
  • Óraállítás. A nyári időszámítás kezdete. Magyarországon 1980 óta március utolsó vasárnapján hajnali 2-kor 3-ra állítjuk az órákat. Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek az emberek megszokott ébrenléti idejével, ami átlagosan reggel héttől este tízig tart. Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. A vélemények ma már megoszlanak a téli-nyári időszámítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

GYENGÉN FELHŐS IDŐVEL ÉS DÉLIES SZÉLLEL ZÁRJUK A HETET KECSKEMÉTEN

Gyengén felhős, leginkább derült idő várható Kecskeméten. Minimum 10 és maximum 26 fokra számíthatunk. Marad a délies szél a hét utolsó napára is.

ESZERINT ALAKUL A BOLTOK NYITVATARTÁS A HOSSZÚHÉTVÉGÉN

A vasárnap és a hétfő még mindig itt van, mint ünnepnap. A boltok ünnepi nyitvatartását jogszabály szabályozza, így a legtöbb üzlet zárva lesz ezeken a napokon, de ahogy mindig, úgy most is vannak kivételek. Részletes infó a cikkben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb