Mindenmás

Micsoda “szakemberek”: lekapták a házról a régi cserepeket, majd megléptek az anyagvásárlásra kért 840 ezerrel – vádat emeltek Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség sikkasztás miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy családi ház tetőcseréjét elvállalva az anyagvásárlásra átvett előlegből az építőanyagot nem szerezte be, ráadásul eltűnt, otthagyva a lebontott tetőt – tudtuk meg az ügyészségtől.

A vád szerint a kunhegyesi férfi 2022 nyarán, a közösségi oldalon álnéven regisztrálva tetőfelújítási munkákat hirdetett. A sértett felvette a kapcsolatot a vállalkozóval, aki a társával két nap múlva felmérte a munkát, azt 1.650.000 forintért vállalták, amely az anyagok árát és a munkadíjat tartalmazta.

LESZEDTÉK A CSEREPET, MAJD MEGLÓGTAK

A páros néhány nap múlva ismét megjelent, és a vádlott 840.000 forintot kért anyagvásárlásra. A sértett az összeg átadásának feltételéül a munkálatok megkezdését szabta, ezért másnap a vállalkozók és két munkásuk elkezdték leszedni a tetőcserepeket. Ekkor a megrendelő átadta az előleget a vádlottnak, aki az elismervényt álnéven írta alá. Az előlegből a vádlott és a társa 100 ezer forint értékben valóban vásárolt alapanyagot, amit leszállítottak. Embereik még aznap a teljes tetőről leszedték a cserepet.

Ezt követően a vádlott és a társa félbehagyták a munkát és nem jelentek meg többet. Az előlegből fennmaradó összeget egymás között elosztották és felélték. A sértett kérte a kára megtérítését.

NEM FIZETTE VISSZA A PÉNZT

A nyomozás során mindkét férfi jóvátétel megfizetését vállalta, ezért az ügyészség az eljárást a közvetítői eljárás lefolytatása érdekében felfüggesztette. Amennyiben a közvetítői eljárás során az elkövető a sértettel történt megegyezés alapján a vállalt jóvátételt teljesíti, vele szemben az ügyészség az eljárást megszünteti. Mivel a vádlott az első részlet megfizetése után felhagyott a további teljesítéssel, ezért vele szemben folytatni kell a büntetőeljárást.

Az ügyészség a jóvátétel lehetőségét elmulasztó férfit sikkasztás bűntettével vádolja, és vele szemben büntetővégzésre irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – közérdekű munka kiszabását indítványozta azzal, hogy fizesse meg a sértett kárát. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb