Kikapcs

Megtartották a Cziffra György emlékkoncert-sorozat megnyitóját Kecskeméten, Miklósa Erika varázsolta el a közönséget

Örökségünket meg kell ismerni, kultúránkat meg kell szervezni és azt továbbadni – hangsúlyozta a kulturális és innovációs miniszter pénteken Kecskeméten. Csák János a Cziffra György emlékkoncert-sorozat megnyitóján úgy fogalmazott, “nekünk, magyaroknak óriási zeneszerző fejedelmeink vannak”, de a nagy örökség nemcsak kiváltság, hanem kötelesség is, hogy átadjuk a következő nemzedékeknek.

Csák János úgy vélte, örökségünkben a zene különleges helyet foglal el, áthidal teret, időt és műfajokat is. Mint mondta, “Cziffra is ilyen hídember volt”, földrajzi távokon, generációkon és műfajokat átívelve.

KULTÚRA NÉLKÜL NINCS TARTALMAS ÉLETÜNK

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy kultúra nélkül nincs tartalmas életünk. Hozzátette: ha élünk a kultúrával, ha hiszünk a kultúrában, akkor választ kaphatunk arra, hogy mi dolgunk a világban. Kiemelte, a zene célja, hogy táplálkozzunk vele, és kötelességünk támogatni azokat, akik megőrzik értékeinket, és továbbadják azokat.

KECSKEMÉTEN INDULT A KONCERTSOROZAT

A Kecskeméten kezdődő ötállomásos koncertsorozat a világhírű zongoraművész, Cziffra György művészetének, életének és munkásságának állít emléket. További helyszínei Pécs, Győr, Debrecen és Szeged lesznek. A kecskeméti hangversenyen magyar, olasz, francia és argentin művek is elhangzottak. Fellépett Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A koncertsorozat annak a Cziffra Vándorkiállításnak a felvezető eseménye, amely majd novemberben nyílik meg a Magyar Zene Házában.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb