Közélet

5000 forint helyett csak 1000 forint lesz az egynapos autópálya-matrica? Hamarosan kiderül, mi lesz az autósok sorsa

A Jobbik-Konzervatívok határozati javaslatának köszönhetően az 5150 forint helyett könnyen lehet, hogy csak 1000 forintot kell majd fizetnie az autósoknak az egynapos autópálya-használatért. Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága már megszavazta az indítványt, így innentől már „csak” parlamenti többség kell ahhoz, hogy több mint 4000 forintot spóroljunk egy utazás alkalmával, írta meg az Index.

Mint korábban megírtuk, az egynapos matrica árát személyautóknak (D1 kategória) 5150 forintban határozták meg. Az ár megállapítása abból az uniós kikötésből indul ki, hogy az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 forint) legfeljebb 9 százaléka lehet. Nálunk elmentek a legfelső határig. Mint a lap írta, ezzel az árszabással még a szomszédos Ausztria egynapos matricáinak árát is felülmúlná a magyar gyorsforgalmi úthasználati engedély. Ráadásul a tavaly december óta kapható 2024-es matricák átlagosan 18 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi díjszabásokhoz képest.

5150 FORINT HELYETT 1000 FORINT

Mint a lap írta, eddig tíznapos volt a legkisebb időintervallumra váltható pályahasználati engedély, amelyet többen igazságtalannak tartottak. Az egynapos matrica ára 5150 forint lenne, amely a párt szerint még mindig túl nagy terheket róna a magyar családokra, ezért elfogadhatatlannak tartják. “Ezért határozati javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy a díjfizetés ellenében használható gyorsforgalmi útszakaszokra megváltható napi jogosultság ára legfeljebb 1000 forint legyen a személyautóra és a motorkerékpárra vonatkozó díjkategóriákban, ezzel valódi segítséget nyújtva a közlekedőknek” – írta a Jobbik közleményében.

Kedden az Országgyűlés Gazdasági bizottságában a fideszes többség is támogatta a javaslatot, tehát a plenáris ülés elé kerülhet az indítvány. Innentől a parlamenti többségen múlik, hogy mi lesz az autósok sorsa.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb