Kikapcs

Idén is „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban, mutatjuk a programokat

Egész hétvégés programfolyammal indul az idei „Muzsikál az erdő” évada, melynek fő célja az erdő és a zene, a művészet erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. Az erdei programok feltöltődést nyújtanak testnek és léleknek, a jelenlévők megismerik az erdő értékeit, csodálatos kulturális események részesei, de ami talán a legfontosabb – valódi közösségi élményt élnek át, találkozások, ember léptékű programok, meghitt beszélgetések résztvevőivé válnak, tudatták a szervezők.

Idén 21. alkalommal szerveződik és 3 térségben jelentkezik a „Muzsikál az erdő”.  Az év első eseménye a „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban május 11-12-én Kecskemét – Nyíri erdőben és Lakitelek – Tőserdőn. A helyszíneken évszázados kocsányos tölgyek, magyar kőrisek, szilfák jelentős természeti értéket képviselnek és csodálatos helyszínt biztosítanak az erdei sétáknak, a klasszikus, népzenei és világzenei koncerteknek.

ÍGY NÉZ KI A SZOMBATI PROGRAM

A „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban május 11-én, szombaton a Nyíri erdőben, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által működtetett Vackor Vár Erdei Iskola területén zajlik. A gyerekeket kézműves- és sportfoglalkozások, akvarellfestés, a Kecskeméti Vadaspark interaktív állatbemutatója, valamint egy izgalmas gyerekkoncert, „Furi Feri az állatkerben” is várja. A rendezvény idején megtekinthető az 1848-49-es múzeum és a „Muzsikál az erdő” 2023-as Fotó- és Gyerekrajz pályázatának kiállítása.

Napközben az erdei élményséta meglepetéseket ígér az érdeklődőknek, melynek a témája az erdő szerepe a fenntarthatóságra nevelésben és a fenntartható erdőgazdálkodás. A sétát szakavatott erdőmérnökök – Madácsi Sándor erdészetvezető és Szabó Lajos Prima díjas erdőmérnök – vezetik. A séta során most először léphetnek be az erdő rejtett zugába a kis vadászházhoz, ahol lélekben felkészülve klasszikus zenei koncertet élvezhetnek a séta résztvevői az In Medias Brass rézfúvós kvitten előadásában, akiknek az előadását a művészi és technikai felkészültségüknek köszönhetően egyszerre jellemzi a virtuozitás és a meghittség. 

A millenniumi hársfakör és a szilfakör ezen a napon erdei rendezvényterekké alakul át, hiszen élvezhetjük a Liszt-díjas Talamba Ütőegyüttes világzenei produkcióját. Kecskemét városa kiemelkedő zenei képzésének köszönhetően a népi kultúra megőrzéséért és oktatásáért csodálatos eredményeket ér el, a rendezvényen megmutatják tudásukat a Kodály Iskola citerásai gyergyói barátaikkal együtt.  

VASÁRNAP SEM MARADUNK PROGRAMOK NÉLKÜL

Május 12-én Lakitelek – Tőserdőn szerveződik a „Muzsikál az erdő” gazdag programja a Holt-Tisza partján. Kézműves foglalkozások, akvarellfestés, ehető és gyógynövények megismerése, kencekészítés várja a gyerekeket és a családokat. Érkezik hozzánk a Ládafia Bábszínház meseelőadása. Megtekinthető lesz a „Muzsikál az erdő” 2023-as Fotó és Gyermekrajz Pályázatának alkotásaiból készült kiállítás.

A Holt-Tisza partját kristálytiszta gyermekhangok töltik be, hiszen énekel a Csiribiri Kórus Szűcs Magdalén a vezetésével. Szilágyi Áron interaktív dorombbemutatója pedig mindenki számára tartogat érdekességeket a hangszerről. Valamennyi gyermekprogram a szülőknek és a nagyszülőknek is szól, a családokat arra bíztatjuk, hogy együtt éljék át, élvezzék az élményeket. Kicsik és nagyok együtt indulhatnak a természetvédelmi értékeink felfedezésére, a sportolni vágyókat pedig bíztatjuk, hogy a szervezett kerékpártúrával érkezzenek a helyszínre.  

Az erdei sétát követően egyedülálló klasszikus zenei élményt nyújt a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kamarazenekara Hollókői Huba vezetésével. A népzenét a fiatalok lendületességével a Boróka citerazenekar és a Folkquartett varázsolja a fák lombkoronája alá. Az erdei koncertek sortát Szalóki Ági és a Tálas Áron Trió előadása zárja, ahol összeölelkezik a jazz, a klasszikus és a népzene kifinomult hangzásvilágban a Junior Prima és Liszt-díjjal elismert művészek tolmácsolásában. 

AZ ERDEI KONCERT HELYSZÍNEKEN AZ ÖSSZEFOGÁST JELKÉPEZŐ DOMBORMŰVET ÁLLÍTANAK KI

A „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban rendezvény összefogás, együttműködés eredményeként jöhet létre. Ennek az összefogásnak jelképe az erdei koncert helyszíneken felállított Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja „Összetartás” domborműve, melynek szellemisége, a közösség fontosságának érzése áthatja a rendezvényt.      

INGYENES TÖMEGKÖZLEKEDÉS A RENDEZVÉNY HELYSZÍNEIRE  

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kezdeményezésére a Kecskeméti Közlekedési Központ Sprinter buszokkal biztosít megfelelő tömegközlekedést a Muzsikál az erdő helyszínének megközelítéséhez az alábbiak szerint:

  • A Hetényegyháza, végállomásra 9 és 18 óra között érkező 15-ös és 29-es autóbuszoktól biztosítják az eljutási lehetőséget a Vackor Vár Erdei Iskolához, illetve
  • a Vackor Vár Erdei Iskolától 10 és 19 óra között induló autóbuszjáratokkal biztosítanak eljutási lehetőséget Hetényegyháza, végállomáson történő átszállással a 15-ös és 29-es számú helyi autóbuszjáratokhoz.
  • „Nagynyír vasúti megállóhely” mellett is elhalad az autóbusz, ahonnan kapacitása erejéig tud szállítani utasokat a Vackor Vár Erdei Iskolához, illetve onnan vissza is.

A kisbuszok teljesen ingyenesen szállítják majd az érdeklődőket.

A részletes programokat IDE kattintva éred el.

Forrás: muzsikalazerdo.hu

            

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb