Közélet

Gulyás Gergely: minőségileg új helyzet a kötelező európai sorkatonai szolgálat emlegetése – Kormányinfó élőben, a Kecskemét365.hu-n

Szerdán ismét kormányülést tartott a kormány, amelyen számos aktuális téma kerülhetett szóba. Az ezekkel kapcsolatos döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szokatlan időpontban ad tájékoztatást a kormányinfón.

A megszokott késő délelőttnél korábban, reggel 9:30-kor tart kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. A szerdia kormányülés témáiról egyelőre nem sokat tudhatunk, mivel Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon csak annyit írt a tanácskozás kapcsán, hogy „munkában a kormány”, de az elmúlt napok eseményei alapján több téma is az asztalra kerülhetett a Karmelitában.

PÁR FONTOS TÉMA

A Portfolio szerint szerdán derült ki, hogy 2026-ban a Puskás Ferenc Stadionban rendezik majd a Bl-döntőt, így várhatóan az ehhez kapcsolódó támogatások, esetlegesen szükséges fejlesztésekről is egyeztethetett a kormány.

Mindezek mellett még mindig viszonylag kevés részlet ismert a múlt heti Hszi Csin-ping kínai elnök által tett látogatásról, valamint az esetleges új megállapodásokról és azokhoz kapcsolódó beruházásokról és fejlesztésekről. Emiatt esélyes, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erről is beszámol majd.

Az elmúlt héten újra napirendre került, hogy 2021-ben feltörhették a Külgazdasági és Külügyminisztérium digitális rendszerét külföldi, vélhetően orosz hackerek. Várhatóan ezzel kapcsolatban több kérdést is feltesznek majd a kormányinfón, valamint már csak két hét és itt az EP-választások, valamint utána egy hónappal később Magyarország veszi át az EU soros elnökségét. Az ehhez kapcsolódó uniós vitákról, egyéb a szervezéshez kapcsolódó témák is felmerülhetnek.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Kecskemét365 oldalán!

FRISSÍTVE (09:33): KEZDÜNK

Vitályos Eszter kormányszóvivő köszöntötte a helyszínen lévőket, majd átadta a szót Gulyás Gergelynek.

FRISSÍTVE (09:36): SORKATONASÁG VISSZAVEZETÉSE

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a kormány tegnapi ülésén értékelte a háborús helyzetet, ami részben a frontvonalak áttekintését és Európa reakcióját jelenti. Azt látják, hogy a helyzet egyre nehezebb, ennek több oka van, az egyik, hogy az ukrán hadsereg azokat az állásokat, amelyek az elmúlt másfél- két évben kialakultak, egyre nehezebben tudja tartani, ennek következménye a kényszersorozás, Kárpátalján is, a részben kivételezett helyzet megszűnt. 

A miniszter hangsúlyozta, Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik. A nagyobb nehézségnek a nyugat-európai hozzáállást nevezte, minőségileg új helyzet Manfred Weber kötelező európai sorkatonai szolgálatról szóló nyilatkozata. A NATO-ukrán missziót konkrét intézményi veszélynek nevezte Gulyás Gergely, erről több munkacsoport is tárgyal. Felelőtlennek tartják a katonai beavatkozásról szóló nyilatkozatokat, azt is látják, hogy az európai választások egyik legfontosabb tétje is ez, a józan észnek kell teret kapnia.

FRISSÍTVE (09:39): PEREK MAGYARORSZÁGGAL SZEMBEN

Az Európai Unió Bíróságon több magyar érintettségű ügyet is tárgyalnak: például a menekültrendszer miatt hozott ítélet végrehajtását is vizsgálják, amelynél napi 6 millió forintos bírság kiszabására számít a kabinet – ismertette Gulyás Gergely. A miniszter úgy látja, hogy az Európai Bizottság által indított perben az EP-választások előtt négy nappal hozzák meg – a szerinte borítékolhatóan – elmarasztaló ítéletet a magyar kormánnyal szemben – írja a Portfolio.

FRISSÍTVE (09:41): MEGVALÓSULT FEJLESZTÉSEK

Vitályos Eszter kormányszóvivő felsorolta, hogy milyen beruházások valósultak meg. Elsőként említette a Mol poliolüzemének múlt heti átadóját, majd a bölcsődefejlesztéseket, amelyekre közel 7 milliárd forint támogatást adott a kormány. Mintegy 2,7 milliárd ment közútfejlesztésekre, amelyeket most adtak át, kulturális projektre pedig 21 milliárd forint ment 6 darab projektre, köztük a mélykúti szabadidős központra, valamint a jégvilágot bemutató kifutóra a Nyíregyházi Állatkertben. Továbbá tájékoztatott, hogy a Digitális Állampolgárság bevezetése is halad, ehhez már egy közérthető tájékoztató anyagot is közzétettek.

FRISSÍTVE (09:45): HACKERTÁMADÁS A KÜLÜGGYEL SZEMBEN

Gulyás Gergely szerint nem helytálló az a kijelentés, hogy a külügy informatikai rendszerei kompromittálódtak, hanem csak hackertámadások érték a rendszert. Arra a visszakérdésre, hogy maga a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és szakértők szerint is helyreállíthatatlanul károsodott a rendszer, a miniszter elmondta, hogy azok az állítások nem valósak, hogy minősített vagy bizalmas adatok kerültek ki a rendszerből az orosz titkosszolgálatok támadása miatt. „Hackertámadások vannak és lesznek, erről minden ország csak akkor számol be, ha annak van relevanciája” – jelentette ki Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (10:02): SULYOK TAMÁS ZSEBSZERZŐDÉSEI

Szerdán a Demokratikus Koalíció azzal gyanúsította meg Sulyok Tamást, hogy a 2000-es években az akkor még ügyvédként dolgozó államfő zsebszerződéseket készített, hogy külföldiek tiltott magyarországi földszerzését segítse. Az ügyre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, hogy Sulyok Tamás alkotmányjogászként Magyarország egyik legtekintélyesebb jogásza, szerinte a DK által megfogalmazott vád alaptalan, és az ellenzéki párt követhetett el bűncselekményt.

FRISSÍTVE (10:36): MAGYARORSZÁG CSATLAKOZIK A PALESZTIN ÁLLAMOT ELISMERŐK KÖZÉ

A kabinet szerint egy ilyen lépés csak eszkalálná a döntést, a tárgyalásokat sem segíti, így nem értenek egyet a palesztin állam elismerésével. „Véleményünk az, hogy csak akkor lesz működőképes bármilyen állam és bármilyen államiság, hogyha az a két fél közötti megegyezés alapján jön létre” – tette hozzá a politikus. Magyarországon kommunista hagyaték, hogy ’88 novemberében a palesztin állam kikiáltását elismertük – ismertette Gulyás Gergely az álláspontját arról, hogy már az EU-csatlakozás előtt megtörtént ez.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb