Közélet

Nagylelkű adományt kapott Kiskunfélegyháza városától a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata nagyértékű, 19 millió forint értékű adománnyal támogatta a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephely Járóbeteg szakrendelésének kardiológiai és gasztroenterológiai ambulanciáját – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház a közösségi oldalán.

Mint kiderült, a gasztroenterológiai szakrendelés egy közel 9 millió forintos, modern videokolonoszkópiás eszközzel gazdagodott, melyet vastagbéltükrözés során használnak a szakemberek.

EGY SZÍVULTRAHANG GÉPET IS BESZEREZTEK

A kolonoszkópia avagy vastagbéltükrözés a bélbetegségek kivizsgálására vagy diagnosztizálására alkalmazott vizsgálat. A vizsgálat során lehetőség van szövettani mintavételre, illetve az esetleges polipok eltávolítására is. Kiskunfélegyháza város támogatásából e mellett a telephely kardiológiai szakrendelése számára egy 10 millió Ft értékű szívultrahang gép került beszerzésre, mely szintén nagy segítség az ambulancia életében.

Azt is kiemelték, hogy a szívultrahang vizsgálat egy non-invazív kardiológiai vizsgálat, mely rendkívül fontos a diagnózis felállításában. Alapvizsgálat, mellyel a szív pumpáló és vérbefogadó működését, izomzatának vastagságát és összehúzódó-képességét vizsgálhatjuk. Emellett képet kaphatunk a billentyűk állapotáról és működéséről, valamint a szív- és tüdő kapcsolatáról a keringés tekintetében. Szívultrahanggal tetten érhetők jelentős vérellátási problémák (pl. lezajlott szívinfarktus), billentyű-zavarok, a szív kitágulásával és legyengülésével járó állapotok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb