Mindenmás

Négy embercsempészt kapcsoltak le Bács-Kiskunban, vádemelést javasol a rendőrség

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai vádemelést javasolnak négy külföldi ellen, akik – két, szökésben lévő társuk segítségével – tucatnyi migránst vittek át az országon – közölte szerdán a rendőrség.

A közlemény szerint a kecskeméti rendőrök 2023. október 21-én hajnalban intézkedés alá vontak egy lengyel és egy szlovák rendszámú autót, amelyek egy vármegyeszékhely környéki tanya előtt várakoztak. A két kocsiban összesen 38 külföldit találtak, akik ugyan török állampolgárnak vallották magát, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

NYUGAT-EURÓPA VOLT A CÉL

A külterületi ingatlanból további két török férfi került elő, ők szintén illegálisan lépték át korábban a határt. A migránsokat rövid pihentetés után az embercsempészek – két grúz, egy ukrán és egy moldáv állampolgár – Nyugat-Európába akarták vinni. Az elkövetőket a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai elfogták és őrizetbe vették. Kiderült, hogy van két további bűntársuk is, ők jelenleg szökésben vannak, ezért ellenük nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

LEGALÁBB 40 EMBERNEK SEGÍTETTEK

A nyomozók gyanúja szerint az embercsempész banda tagjai legalább 40 illegális migráns külföldre juttatásában játszottak szerepet. A bűncselekményt gondosan megszervezték: úgynevezett előfutó autókat használtak, amelyek sofőrjei rendőri figyelmeztető jelzést adtak le társaiknak, ha rendőrt láttak. A bűnügyi igazgatóság munkatársai a nyomozást befejezték. A jelenleg is letartóztatásban lévő négy gyanúsított ellen vádemelést javasolnak, így az iratokat átadták az ügyészségnek. A még szökésben lévő bűnelkövetőket körözik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb