Közélet

Orbán Viktor Kijevben: “arra kértem Zelenszkijt, gondolja végig, nem lehet-e tűzszünetet tartani és tárgyalni”

Mint megírtuk, az ukrán fővárosba érkezett kedden reggel Orbán Viktor, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései. A látogatásról Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és a Kreml is megszólalt, sőt, Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij is sajtótájékoztatót tartott.

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

SOK MINDENT MEGTETTEK A LÁTOGATÁSÉRT

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Telegram-csatornáján azt írt, hogy „sok mindent megtettünk ezért a látogatásért. Fontos, hogy beszéljünk Európa jövőjéről, a biztonságról, a nemzetközi jogról és a békeformuláról.” A Sztrana forrása viszont arról beszélt, hogy „Orbán ukrajnai látogatásának formális és valós oka is Magyarország hat hónapos uniós tanácsi elnöki megbízatása.”

Orbán Viktor a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy „a magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett.”

A KREML IS MEGSZÓLALT

„Semmit sem vár Orbán Viktor kijevi útjától a Kreml” – jelentette ki az orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a magyar féllel nem cseréltek információt azelőtt, hogy a miniszterelnök Ukrajnába látogatott. Orbán az EU egyik utolsó miniszterelnöke, aki megfordult Kijevben, 28 hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta az országot.

„Érthető, hogy Magyarországnak, miután átvette az EU soros elnöki tisztét erre az időszakra, meg kell felelnie az ezzel járó feladatoknak. Így azt gondolom, ebben az esetben a brüsszeli érdekek mentén megfogalmazott kötelezettségeknek tesz eleget, nem pedig a nemzeti érdekek mentén” – idézte az Interfax a szóvivőt a Telex szerint.

ALAPVETŐ KÉRDÉSEKET VITATTAK MEG

Az ukrán elnök és a magyar kormányfő röviden beszéltek, a sajtó nem kapott lehetőséget arra, hogy kérdéseket tegyen fel. Zelenszkij elmondta, hogy Orbánnal a két szomszéd alapvető kérdéseit vitatták meg a kereskedelemről, a határon túli együttműködésről, infrastrukturális és energetikai kérdésekről. „Mindarról, ami érinti Ukrajna és Magyarország lakóinak életét, beleértve az első magyarországi ukrán iskola megnyitását” – idézte az Unian Zelenszkijt, aki szerint a mostani megbeszélések jó alapot adhatnak a két ország közötti megállapodásnak is. Az ukrán elnök ezzel rácáfolt az orosz elnöki szóvivőre, Dmitrij Peszkov ugyanis korábban azt mondta, Orbán minden bizonnyal az EU soros elnökeként ment Kijevbe, így ott brüsszeli, nem pedig magyar nemzeti érdekeket képvisel.

ORBÁN TŰZSZÜNETET JAVASOLT

Orbán Zelenszkij után közölte: „Megkértem az elnök urat, gondolja végig, nem lehetne-e kicsit másképp, szünetet tartani, elérni a tűzszünetet és megkezdeni a tárgyalásokat [Oroszországgal], hiszen a tűzszünet felgyorsíthatná ezeket a tárgyalásokat” – idézte az Unian a kormányfőt, aki „nagyon hálás volt Zelenszkijnek az ezzel kapcsolatosan adott őszinte válaszáért.” Hogy pontosan mi volt a válasz, az a Telex szerint a jelentésekből nem derül ki, ám tudható, mi Kijev álláspontja ezzel kapcsolatban: a jelenlegi helyzetben a tűzszünet Oroszországnak csak időt adna arra, hogy megerősítse védelmét a megszállt területeken és utána újult erővel támadjon. Orbán szavaiból a kijevi sajtótájékoztatón sem derült ki, hogy a moszkvai álláspont ismeretében hogyan képzeli el a tűzszünetet és mire alapozza, hogy Oroszország valódi tárgyalási alapot jelentő ajánlattal állna elő.

Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb