Közélet

Tiborczéké lehet a kecskeméti konzervgyár, értékes ingatlant szerezhetnek meg

A napokban a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezési eljárásában formálisan is tisztázták a magántőkealap végső tulajdonosainak kilétét, így megtörténhet az összefonódás, vagyis az Agrár-Finance Kft. egyedüli és közvetlen irányítást szerezhet a Kecskeméti Konzervgyártó Kft. felett – tudta meg a HVG. Az Agrár-Finance alapítója a Főnix Magántőkealap, amelyet a Gránit Alapkezelő igazgat, és ez utóbbi a Gránit Bankon keresztül Tiborcz István érdekeltsége.

A lap szerint a kecskeméti üzem a maga bő 20 milliárd forint tavalyi árbevételével a Bonduelle és a Globus után a harmadik legnagyobb magyarországi konzervgyár. A nem széles termékpalettáról (kukorica, bab és borsó) az áruk több mint 90 százalékát külföldön értékesítik.

ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL MEGÉRI

Manapság csak akkor érdemes konzervgyárat vásárolni, ha „ingyen pénz”, vagyis uniós forrás van a fejlesztésére, vagy ha nemzetgazdasági szempontból az állam vállalja a támogatását – mondták ágazati szakértők a HVG-nek. Az elmúlt években számos konzervgyár bezárt, a fogyasztók nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is inkább gyorsfagyasztott termékeket vásárolnak.

ÉRTÉKES INGATLANON FEKSZIK A GYÁR

A konzervgyár – Kecskemét belvárosába beékelődve – hatalmas és értékes ingatlanon fekszik. A terület jóval nagyobb, mint amit az üzem használ, teljesen benyúlik a város belső részébe. Kecskeméten arra számítanak, hogy előbb-utóbb ez az ingatlan önállóan is érték lesz az új tulajdonos szemében: lakóparkot vagy szállodát építhet oda, például a bővülő Mercedes-gyár igényeinek kielégítésére – teszi hozzá a 24.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb