Közélet

Karácsony vs Vitézy: végre eldőlt végleg, hogy ki lesz Budapest főpolgármestere

Karácsony Gergelyt választották meg főpolgármesternek Budapesten. A Nemzeti Választási Bizottság pénteken 11 órától ülésezett, majd nem sokkal később bejelentették a hivatalos végeredményt, amely szerint Karácsony Gergely 293 szavazattal megelőzte Vitézy Dávidot, így továbbra is ő a főpolgármester.

A Nemzeti Választási Bizottság péntek 11 órára összehívott ülésének egyetlen napirendi pontja volt: a főpolgármester-választás eredményének megállapítása – írja az Index.

TELJES ÚJRASZÁMOLÁS VOLT

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot, a szűk győzelem után jogorvoslati körök következtek: Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

A főpolgármester ezután a Kúriához fordult egy új választás reményében, ott helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság eredménymegállapító határozatát. Ezután Vitézy Dávid kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé került az ügy, ahol megsemmisítették a kúriai döntést, így jutott el a folyamat a teljes újraszámlálásig. A 782 ezer szavazólap újraszámlálása július 9-én, 10-én, és 11-én megtörtént. 

KARÁCSONY MARAD A FŐPOLGÁRMESTER

A Nemzeti Választási Bizottság ülése 11 órakor kezdődött, és nem sokkal később már be is jelentették a hivatalos végeredményt:

  • Karácsony Gergely 371 538 szavazatot kapott,
  • Vitézy Dávid 371 245-öt,
  • Grundtner András 38 981-et.

Ez azt jelenti, hogy Karácsony Gergely marad a főpolgármester, aki végül 293 vokssal kapott többet, mint Vitézy Dávid. Vitézy Dávid a hivatalos bejelentést követően a Facebook-oldalán írt arról, hogy elismeri a választás győztesének Karácsony Gergelyt. A lap szerint az NVB tagjai az ülés végén, egyhangúan, 16 igen szavazattal elfogadták a főpolgármester-választás eredményének megállapításáról szóló határozattervezetet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb