Közélet

Drasztikusan drágulni fog a földhivatali ügyintézés, mutatjuk, mikortól

Egy miniszteri rendeletmódosítás miatt bő két hét múlva, július 29-étől átlagosan hatvan százalékkal emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai, amelyek a földhivatalokban és a kormányablakokban igényelhető szolgáltatásokat érintik az országban, így Kecskeméten is. Jó hír viszont, hogy a magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen lekérhetik az elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdoni lapot.

A június 28-i Magyar Közlönyben jelent meg a közigazgatási és területfejlesztési miniszter rendelete, amely a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba. A rendkívül hosszú című, az ingatlan-nyilvántartási, a telekalakítási, a földmérési és térképészeti tevékenységgel kapcsolatos eljárások, továbbá az ingatlan-nyilvántartásból és az állami alapadatbázisokból történő adatszolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló jogszabály értelmében július 29-étől átlagosan 60 százalékkal emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai – szúrta ki az Index.

AZ ADÁSVÉTELT IS ÉRINTI

Az Újváry és Társai Ügyvédi Társulás tájékoztatása szerint a díjemelés mindazokat érinti, akik ingatlant adnak-vesznek, ajándékoznak, vagy hitelt vesznek fel. Az ügyvédi társulás arra is felhívja a figyelmet, hogy július 29-e után a magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen lekérhetik az elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdoni lapot. Ez a lehetőség – jegyzik meg – hasznos lehet egy-egy ingatlanügyi eljárásban. Az új díjszabás részét képezik az online és személyes ügyintézés során fizetendő díjak is. Ezek a földhivatalokban és a kormányablakokban igényelhető szolgáltatásokat érintik.

Íme néhány szolgáltatás jelenlegi és új díja:

  • E-hiteles tulajdoni lap: 3 000 forint helyett 4 800 forint
  • Papíralapú hiteles tulajdoni lap: 6 250 forint helyett 10 000 forint
  • Nem hiteles tulajdoni lap: ingyenes évente 2 alkalom
  • Változásbejegyzés: 6 600 forint helyett 10 600 forint
  • Jelzálogjog bejegyzés: 12 600 forint helyett 20.000 forint
  • Soron kívüli ügyintézés: 1–5 ingatlan 10 000 forint helyett 16 000 forint
  • Társasház-alapítás bejegyzése: 6 600 forint/társasházi különlap, max. 100 000 forint helyett 10 600 forint/társasházi különlap, max. 160 000 forint
  • Telekegyesítés: 2000 forint helyett 4 000 forint
  • Építményekkel kapcsolatos változási vázrajz vizsgálatának igazgatási szolgáltatási díja: 6 600 forint helyett 10 600 forint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb