Sport

A női kajak négyes már biztosan döntős az olimpián, a férfi kajak négyes a középfutamba jutott

Első pályáján szépen evezve középfutamba jutott a férfi kajak négyes 500 méteren, majd a férfiaké után a női program is a kajak négyesek előfutamaival kezdődött a párizsi olimpia gyorsasági kajak-kenu viadalán, utóbbi versenyben a magyar egység közvetlenül a csütörtöki fináléba jutott. Ez volt az egyetlen szám kedden, amelyben a középfutamot meg lehetett spórolni, ehhez az első három között kellett végezni.

A beszámoló szerint a sportági versenyek kedd reggeli nyitányára szép számú közönség gyűlt össze a Párizs központjától mintegy 30 kilométerre lévő vaires-sur-marne-i vizes központ lelátóin, és a szurkolók szélcsendes, szép időben mindjárt elsőre a leglátványosabb számmal ismerkedhettek meg. A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású magyar egység a kettőből az első futamba került, a dán és az ukrán négyes közé az ötös pályára. Az első két hely ért közvetlen középfutamot, a többi hajó reményfutamba került.

CSÜTÖRTÖKÖN JÖN A KÖZÉPFUTAM ÉS A DÖNTŐ

A tavaly, Duisburgban vb-ezüstérmes magyar csapat, amely három éve szinte ugyanebben az összeállításban hetedik volt a tokiói játékokon – Kuli helyett Béke Kornél ült akkor a hajóban -, jól kapta el a rajtot, a szerbek mögött minimális hátránnyal végig a második helyen haladt, így legközelebb csütörtökön lesz feladata. Akkor rendezik a középfutamot és a döntőt is.

A NŐI NÉGYES MÁR BIZTOS DÖNTŐS

A nők 500 méteres távján a két futamban öt-öt hajó versenyzett, a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar hajó a másodikba került, míg az elsőben volt a tavalyi világbajnokság három dobogósa. A júniusban Szegeden Európa-bajnok új magyar egység – melyben csak a kétszeres olimpiai bajnok Csipesnek van ötkarikás tapasztalata – lassan jött el a rajtból, sokáig csak a negyedik helyen haladt, de aztán fokozatosan felzárkózott, megelőzte az ausztrál és a kínai hajót, s végül a németek mögött másodikként siklott át a célvonalon. Az első futamból az új-zélandi és a spanyol hajó ért el jobb időt. A döntőt csütörtökön rendezik.

A REMÉNYFUTAMBAN A KENUSOK

A Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó harmadik lett előfutamában a kenu kettesek 500 méteres versenyében, így kora délután a reményfutamban folytatja szereplését a párizsi olimpián. A szegedi páros mindkét tagja ötkarikás újonc, de júniusban együtt Európa-bajnokságot nyertek, s a francia fővárosba is az éremszerzés reményében érkeztek. A két futamban az első két hely ért középfutamot, a többiek a reményfutamba kerültek. A magyarok a másodikban eveztek a kanadaiak és a spanyolok között, illetve lassabb rajt után mögött. A kanadaiakat nem volt esélyük beérni, míg a spanyolok ugyan némileg lassultak a táv második felében, a sorrend nem változott, Kissék harmadikként értek be. A reményfutamot 13.20-kor rendezik, a középfutamra és a döntőre pénteken kerül sor.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb