Közélet

Január 1-jétől teljesen leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó Barátság kőolajvezeték

2025. január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. A csővezeték leállítását az ukrán elnök tanácsadója jelentette be. A Barátság kiesésével Magyarország a Horvátország felől érkező Adria csővezetéken tud majd kőolajat importálni. Ukrajna a lépésről nem értesítette előre a MOL-t.

Jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése – mondta egy interjúban Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.

NEM HOSSZABBÍTANAK SZERZŐDÉST

A HVG azt írja, hogy ez a lépés az orosz földgáz tranzitjának leállításához csatlakozik: korábban az államfő arról beszélt, hogy országa nem hosszabbítja meg azt a Gazprommal kötött év végén lejáró szerződést, amely értelmében Ukrajna a Testvériség vezetéken továbbítja az energiahordozót Közép-Európába. Korábban Magyarországra is ezen jött a gáz, de hozzánk Oroszország már a Délről belépő Török Áramlat csővezetéken szállítja gáza zömét, még az ukrajnai invázió megindítása előtt terelték át ide az áramlást. A Testvériség Beregnél belépő ágán kifelé, Ukrajna irányába áramlik Magyarországról a gáz.

AZ OROSZ GÁZ A TILTÓLISTÁS

Podoljak a mostani interjúban arról beszélt, hogy amennyiben nem orosz gáz érkezik a Testvériségen keresztül, azt Ukrajna továbbra is hajlandó továbbítani. „Lehet például közép-ázsiai gáz. Mostanra Európa diverzifikálta olaj- és gázellátását, és Oroszország már nem játszik olyan fontos szerepet, mint 5-10 évvel ezelőtt. Ha egy ország például kazah vagy azerbajdzsáni gázt akar, mi készek vagyunk azt továbbítani. Ehhez szükség van olyan szerződésekre, amelyek rendezik a logisztika és a pontos igények kérdéseit, és meghatározzák, hogy Ukrajna milyen tranzitszerepet játszik. “Emellett hozzáteszem még azt is, hogy 2025. január 1-től leáll a Barátság olajvezeték” – hangzott el a konkrét bejelentés.

A MOL MÉG NEM KAPOTT ÉRTESÍTÉST

A MOL a következőt közölte: “a Mol ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, pedig ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket. Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak. Hernádi Zsolt Mol-vezér, mióta csak felmerült, hogy az ukrajnai háború miatt le kellene válni az orosz olajról, rendre hangoztatta: ez üzletileg nemcsak káros, de logikátlan is lenne, mivel ezzel teljesen kiszolgáltatottá válnánk Horvátország felé, vagyis két függésünket lecserélnénk egyetlenegyre. A Mol által is osztott vélekedések szerint egy ilyen felállásnál Horvátország nem habozna visszaélni helyzeti előnyével, és még magasabbra emelné az Adria tranzitdíját – a magyar állami olajtársaság szerint a legutóbbi emelésük is igazságtalanul nagy volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb