Mindenmás

62 ügyfél, 219 televízió, 37 milliós kár: egy kecskeméti üzletkötő ellen emeltek vádat

A Kecskeméti Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás és személyes adattal visszaélés miatt vádat emelt egy telekommunikációs cég üzletkötőjével szemben. Az elkövető az ügyfelek előfizetésének terhére, tudtuk és beleegyezésük nélkül összesen 219 db nagyértékű televíziót rendelt meg részletfizetéssel, önerő nélkül azért, hogy azokat eladja.

A vád szerint a telekommunikációs cég mozgó üzletkötőjeként, majd később ügyfélszolgálatosaként dolgozó kecskeméti férfi azért, hogy jogtalan anyagi előnyhöz jusson, 2018. és 2021. között az ügyfelek nevében, adataikkal visszaélve nagyértékű televíziókat rendelt meg a szolgáltatótól azért, hogy azokat értékesítse, tudatta a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

BELEEGYEZÉSÜK NÉLKÜL ÚJ ELŐFIZETŐI SZERZŐDÉSEKET KÖTÖTT A NEVÜKRE

Az ügyfelek előfizetéseinek terhére kedvezményesen, önerő nélkül, részletfizetésre megszerzett televíziók vételárát a vádlottnak eleve nem állt szándékában kifizetni, arra lehetősége sem volt. Azért, hogy az ügyfelek ne tudjanak a nevükben vállalt kötelezettségekről, a férfi a tudtuk és beleegyezésük nélkül további előfizetői szerződéseket kötött a nevükre. Volt azonban, akit arra beszélt rá, hogy a házastársa nevére új előfizetést kössenek, míg a korábbi előfizetést az üzletkötő az ígérete ellenére nem megszüntette, hanem a csaláshoz felhasználta.

23 ÜGYFÉL ESETÉBEN EGYÁLTALÁN NEM RENDEZTE A TARTOZÁSÁT

A férfi a szolgáltató elektronikus rendszerében 62 ügyfél adataival visszaélve összesen 219 televíziót szerzett így meg. A lebukás elkerülése érdekében a férfi az előfizetői adatokat a rendszerben módosította és a saját elérhetőségeit adta meg, így az adósság felhalmozása miatti fizetési felszólítások hozzá érkeztek. 23 ügyfél esetében egyáltalán nem, a többiek esetében csak részben rendezte a tartozást.

TÖBB MINT 37 MILLIÓ FORINT KÁRT OKOZOTT

A követelések behajtása során ráadásul a férfi az élettársa – a másik vádlott – segítségével az előfizetők helyett és nevében, az azonosítás során a telefonban személyes adataikat megadva részletfizetést intézett. Az üzletkötő a szolgáltatónak több mint 37 millió forint kárt okozott.

VÉGREHAJTANDÓ BÖRTÖNBÜNTETÉS KISZABÁSÁT INDÍTVÁNYOZTÁK

Az ügyészség a büntetett előéletű férfit az információs rendszer felhasználásával üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette mellett 62 rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb