Közélet

Kezdődik a téli időszámítás és az őszi szünet, vasárnap egy órával többet alhatunk Kecskeméten

Napokon belül kezdődik az őszi szünet: a köznevelésben és a szakképzésben tanulók számára október 26-án startol el a több mint egyhetes pihenés. Az őszi szünettel azonban más is jön: az óraátállítás. Most vasárnap, október 27-én hajnali háromról kettőre tekerjük vissza az órákat, így egy órával többet alhatunk Kecskeméten.

Remek hír a tanulóknak (is), hogy már az őszi pihenés elején plusz egy óra alvással számolhatnak, mivel éppen az őszi szünet kezdetére esik a a téli időszámítás elindulása. Október 27-én (vasárnap) hajnalban kell ugyanis 1 órával visszatekerni az óramutatót (hajnali 3 óráról 2 órára), így már az őszi szünet elején kapnak plusz egy óra pihenést a diákok. A téli időszámítás 2025. március 30-ig fog tartani.

NEM TUDNI, MIKOR SZŰNIK MEG

Egyelőre nem tudni, hogy az EU mikor szünteti meg az óraátállítást, de például a szomszédos Horvátországban, amely az Unió tagja, 2026 végéig van érvényben a nyári és téli időszámítás szabályozása. Sokan várják már az óraátállítás eltörlését, hiszen korábbi felmérések alapján 10-ből 9 magyar megszüntetné a kétféle időszámítást. 2018-ban történt az a népszavazás, amelynek keretében megkérdezték az EU lakosságát, mi a véleményük az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük is a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb