Közélet

Elhunyt Probojáczné Túri Éva, egykori válogatott kosárlabdázó, a kecskeméti sportélet kiemelkedő személyisége, a Halasi Úti általános iskola volt igazgatója

78 éves korában elhunyt Probojáczné Túri Éva, egykori válogatott kosárlabdázó, a Kecskeméti Nyugdíjas Szövetség alelnöke, önkormányzati képviselő – tudatta a szomorú hírt a KTE Kosárlabda Klub és a Kecskeméti Nyugdíjas Szövetség.

Probojáczné Túri Éva Kecskeméten született, 1945 április 11-én. A nyolc elemit otthona közelében, Rendőrfalu általános iskolájában végezte, majd 1959-től 1963-ig a Katona József Gimnáziumba járt. A tanulás mellett kosárlabdázott, az NB I-es Kecskeméti Dózsa csapatának erőssége, korosztályos és felnőtt válogatott játékos volt. Édesapját korán elvesztette, ezért érettségi vizsgái után dolgoznia kellett, képesítés nélküli tanítóként két évig Lajosmizse Külterületi Iskolájában tanított. Közben Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-testnevelés szakán, levelező tagozaton folytatta tanulmányait. 

FIZIKÁT ÉS TESTNEVELÉST TANÍTOTT A FEKETEERDŐI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

1965-ben Helvéciára hívták át, az ott töltött 18 év – a Feketeerdői Általános Iskolában fizikát és testnevelést tanított – élete legszebb időszaka volt. 1983 nagy változást hozott életében: családjával visszaköltözött Rendőrfaluba, és egykori alma mátere – abban az időben a Halasi Úti nevet viselte, napjainkban Damjanich János Általános Iskola – lett a munkahelye. Ott is fizikát és testnevelést tanított, de feladatköre három évvel később jelentősen kibővült, mert a tantestület őt választotta meg az intézmény igazgatójának. Ebben a tisztségében kollégái később három ízben még megerősítették, így az iskola munkáját 16 évig irányította. Ezekben az években aktív közéleti munkát is vállalt, 1994-től három cikluson át önkormányzati képviselőként, valamint az oktatási bizottság tagjaként a kecskeméti iskolák és Rendőrfalu fejlődését segítette.

RENGETEG ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT KIMAGASLÓ SZAKMAI ÉS KÖZÉLETI TEVÉKENYSÉGÉÉRT

Az Európa Jövője Egyesület alapító tagja, a Kecskeméti Nyugdíjas Szövetség  alelnöke. Kimagasló szakmai és közéleti tevékenységéért számos elismerésben részesült:

  • főtanácsosi cím (1997),
  • Kecskemét Városért Oktatási Díj (2002),
  • Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete aranyérem (2002),
  • Bács-Kiskun Megye Ifjúságának Neveléséért Díj (2004),
  • Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt polgári tagozata (2005),
  • Baloldalért érdemérem (2015)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb