Mindenmás

Napi pakk: derült idő és 5 fok vár ránk ma Kecskeméten, a magyar kultúra napján

Hétfőn is marad a megszokott formula: hajnalban erős fagyra, majd napközben már 5 fokra számíthatunk Kecskeméten. Napos, zömében derült időjárással kezdjük az új hetet a Hírös Városban. Ma van a magyar kultúra napja is, így telis tele vagyunk programokkal! Mutatjuk, mit hoz nekünk a hét első napja, itt a napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Nagyon boldog névnapot kívánunk nektek: Vince, Artúr, Artemisz, Cintia, Dorián, Dzsenifer, Szintia, Szirén, Szíriusz és Teodolinda! Érdekességek:

  • ma van a magyar kultúra napja! 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását.
  • 81 éve született Cseh Tamás énekes, színész, zeneszerző és előadóművész,
  • 65 éve pedig Linda Blair amerikai színésznő (Az ördögűző, Airport ’75, Bújj, bújj ördög).

NAPOS IDŐJÁRÁSUNK LESZ KECSKEMÉTEN

Hétfőn az ország északi felén növekedhet meg erősebben a fátyolfelhőzet, míg Kecskeméten alapvetően napos idő várható. Vegyes halmazállapotú csapadék csak késő estétől érkezhet. A délies szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban -8, délután pedig 5 fokra van kilátás a Hírös Városban.

INDULNAK A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁBÓL SZERVEZETT RENDEZVÉNYEK

Rendhagyó órákkal, anyanyelvi játékkal, versszínházi előadással, tárlatokkal, zenés estekkel, versfelolvasó és improvizációs színházi délutánnal ünneplik Bács-Kiskun vármegyében a magyar kultúra napját.

  • Kecskeméten a könyvtárban a magyar kultúra napja alkalmából január 19. és 26. között Nyelvem az én ékességem címmel iskolásoknak anyanyelvi játékkal, január 19. és 27. között Kultúrkvíz elnevezéssel pedig minden korosztálynak a magyar kultúra alkotóihoz és alkotásaihoz kapcsolódó online fejtörővel készülnek.
  • A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén január 22-én, a magyar kultúra napján Cifrapalota, zöld az ablaka címmel az óvodás korosztálynak, a szecessziós Cifrapalota története címmel alsó tagozatos diákoknak, míg Kecskemét a szecesszió városa címmel felső tagozatos diákoknak tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat.
  • A Hírös Agóra Otthon Moziban Nem minden rovar bogár, avagy mit gondoljunk az “irodalmi kávéházakról”? címmel Saly Noémi irodalomtörténész tart rendhagyó művészet- és kultúrtörténeti órát. A program után A beszélő köntös címmel felolvasóversenyt rendeznek kecskeméti 7. és 8., valamint 9-12. osztályos diákoknak.
  • A Bozsó Gyűjteményben Fények-árnyak – Bozsó János művészete az 1960-70-es években címmel tárlatvezetésre várják az érdeklődőket a művész Kontrasztok című időszaki kiállításán.
  • A kecskeméti Kodály iskolában Konyicska Renáta zongoraművész estjén Frédéric Chopin 24 prelűdje hangzik el. A darabok között válogatás hallható Szöllősi Mátyás Szabad című verses kötetéből a szerző előadásában.
  • Kölcsey Ferenc és Csokonai Vitéz Mihály műveiből született színdarabbal ünnepel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és annak színházi műhelye, a Nemzeti Dobogó. A Varga-Huszti Máté és Szabó Dorottya rendezte Árkádiában éltem én is! – Egy jóltévő világ a mennyből kiderül. című versszínházi előadás a Ruszt József Stúdiószínházban lesz látható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb