Közélet

Megduplázódtak az élelmiszerárak Magyarországon, jóval elhúztunk az Európai Unió átlaga mellett

Hat év alatt megduplázódtak az élelmiszerárak Magyarországon, miközben az Európai Unióban átlagosan 40 százalékos drágulásról számoltak be. Az árstop és a kötelező akciózás kivezetése után az alapvető élelmiszerek közül a liszt, a cukor és az olaj ára emelkedett drasztikusan.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a drágulás mértéke júniusról júliusra az alapvető élelmiszereknél azonnal meglátszott, a liszt 38,1, a cukor 13,9 és az étolaj 9 százalékkal drágult. Ez annak volt betudható, hogy az árstopot és a kötelező akciózást kivezette a magyar kormány. Az áremelkedést a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálta − hangzott el az RTL Híradó szombat esti riportjában. 

2023-RA MEGDUPLÁZÓDTAK AZ ÉLELMISZERÁRAK, HAT ÉVE NEM VOLT ERRE PÉLDA

2017-hez képest Magyarországon jobban emelkedtek az árak, mint az Európai Unióban – közölte Szász Péter, a Portfolio elemzője. Hozzátette: „Most, amikor idén nyáron teljesen eltörölte a kormány ezeket a korlátozó intézkedéseket, akkor jellemzően az árstopos termékek árai kilőttek.” 2023-ra megduplázódtak a magyar élelmiszerárak a hat évvel korábbiakhoz képest, és már az orosz–ukrán háború előtt is jobban nőttek. Eközben az Európai Unióban átlagosan negyven százalék körül alakult a drágulás mértéke.

“Az energiaválság, nyilván a háború, az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák, illetve az időjárás viszontagságai mindenhol éreztették hatásukat Európában, de Magyarországon tudjuk, hogy nagyon hosszú ideig az élelmiszerinfláció rendkívül magas volt negyven százalék feletti bázison”- fogalmazott a Portfolio elemzője.

A kormány ennek ellenére elégedett volt az árstoppal, pedig 2023-ban a spanyoloknál, a hollandoknál és még a románoknál is olcsóbban lehetett bevásárolni, mint Magyarországon. Az áremelkedés mértéke pedig meghaladta az európai uniós átlagot – hangzott el a híradó riportjában.

Forrás: Index.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb