Kikapcs

Vízmérnöki szabadulószobával, kaland és kvízjátékokkal vár a Kutatók Éjszakája Kecskeméten és környékén, mutatjuk a programokat

Öt helyszínen – Baján, Kalocsán, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Lakiteleken – mintegy száz programmal készülnek a szervezők szeptember 27-28-án a Kutatók éjszakájára Bács-Kiskun vármegyében.

BAJA 15 PROGRAMMAL KÉSZÜL

Mint írták, Baja tizenöt programmal csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz. A Borbás Mihály Látogatóközpont csillagászati előadással, távcsöves bemutatóval és planetáriumi vetítéssel készül. Az Eötvös József Főiskola Mesék a csillagokról címmel többállomásos élménytúrára várja az óvodásokat és kisiskolásokat, de lesz csillagászati előadás és iskolatörténeti kiállítás is.

VÍZMÉRNÖKI SZABADULÓSZOBA IS VÁR AZ ÉRDEKLŐDŐKRE

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának szervezésében Baján az érdeklődők egyebek mellett bepillantást nyerhetnek a víztisztítással és vízkezeléssel kapcsolatos folyamatokba, megismerkedhetnek az egyetem meteorológiai állomásával, részt vehetnek légijárművekből kiszórt anyagok földre érkezésének statisztikai vizsgálatában, és kipróbálhatnak egy vízmérnöki szabadulószobát is.

KALOCSA INTERAKTÍV CSALÁDI FOGLALKOZÁSSAL KÉSZÜL

Kalocsán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézet Zöldségtermesztési Kutatóközpontjának Kalocsai Kutatóállomása Mi mehet a lecsóba? címmel interaktív családi foglalkozáson nyújt betekintést a paprika, a paradicsom és a hagyma színes világába. Bemutatják az egyes zöldségfajtákkal kapcsolatos kutatási, nemesítési eredményeket, de lehetőség nyílik egyes zöldségfélék minőségi mutatóinak mérésére is.

KECSKEMÉTEN TÖBB MINT 60 PROGRAM VÁRJA AZ ÉRDEKLŐDŐKET

Kecskeméten több mint hatvan programmal készülnek. A Kecskeméti Piarista Iskolában sok egyéb mellett kísérleteket és alkalmazásokat láthatnak a résztvevők a fény polarizációja kapcsán, de játékos nyelvi feladatokkal, fejtörőkkel is várják az érdeklődőket. Betekintést nyújtanak a magyarországi és egzotikus kígyófajok világába, készülnek mikroszkópos vizsgálatokkal, lesz sakk és füsttel járó tüzes udvari kísérlet is. A Bányai Júlia Gimnázium interaktív kísérletekkel, bemutatókkal, előadásokkal készül a fizika, a kémia, a biológia, a történelem, a művészetek és a robotika témaköréből.

A NEUMANN JÁNOS EGYETEM TÖBBEK KÖZÖTT LEGYEN ÖN IS MILLIOMOS! KVÍZJÁTÉKHOZ HASONLÓ TUDÁSBAJNOKSÁGOT RENDEZ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány előadásaiban a betegségek beszéddiagnosztikájával és az angol szavak, kifejezések egyre markánsabb térhódításával foglalkozik. A Neumann János Egyetem számos programja között lesz társasjátéksarok, retró múzeum a régi kecskeméti felsőoktatásból, nonstop filmvetítés magyar rajz- és mesefilmekből, kézműves foglalkozás, bolygómentő expedíció kalandjátékkal és küldetéssel, de rendeznek a Legyen Ön is milliomos! kvízjátékhoz hasonló tudásbajnokságot is.

CÉLLÖVÉSZET ÉS JÁTÉKOS NÖVÉNYFELISMERÉS

A résztvevők bepillantást nyerhetnek a modern ragasztóanyagok világába, a lézersugaras nanostruktúrálás titkaiba, a mesterséges intelligencia és a kibervédelem kapcsolatába, megismerkedhetnek a filamentkészítés fortélyaival és technikájával, a fröccsöntési gyártástechnológiával, de szerveznek céllövészetet és játékos növényfelismerést is.

KISKUNFÉLEGYHÁZA 15 IZGALMAS PROGRAMMAL VÁR

Kiskunfélegyházán tizenöt programot szerveznek, köztük a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium távcsöves bemutatója derült ég esetén a különböző égitestek felfedezésére nyújt lehetőséget az érdeklődőknek. A Móra Ferenc Gimnázium számos programja között hallható lesz előadás a mikroműanyagokról, szerveznek látványos kísérleteket szárazjéggel, de logikai feladványokkal, robotok versenyével is készülnek. Az érdeklődők megismerkedhetnek a vakvezető kutyák kiképzésével, zárásként pedig meghallgathatják az iskola zenekara, a The Cabinet néhány dalát is.

LAKITELKEN RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM ÓRA IS LESZ

Lakiteleken a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár négy programra várja az érdeklődőket. Az iskolai csoportoknak rendhagyó történelemórával és folyóirat-bemutatóval készülnek, de lesz kamara- és plakátkiállítás is a rendszerváltás időszakáról.

A programokról további információ a kutatokejszakaja.hu weboldalon található.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb