Kikapcs

Azeri, kazah és kirgiz nyelvre is lefordították és elszavalták Petőfi Szabadság, szerelem! című versét a nemzetközi műfordító-pályázat díjátadóján, Kiskunfélegyházán

Átadták a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordító-pályázat nyerteseinek járó díjakat Kiskunfélegyházán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából tartott városi ünnepségen.

A PÁLYÁZATRA TÖBBEK KÖZÖTT AZERBAJDZSÁNBÓL, KAZAHSZTÁNBÓL ÉS TÖRÖKORSZÁGBÓL ÉRKEZTEK A JELENTKEZŐK

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az ankarai központú Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet, a Türksoy együttműködésében kiírt pályázat meghívásos megmérettetés volt, Petőfi-versek fordításaival Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Törökországból, Türkmenisztánból és Üzbegisztánból várták a jelentkezőket. A felhívásra – amellett, hogy ráirányították a figyelmet az érintett országokban Petőfi Sándorra és költészetére – száz költő tollából mintegy ötszáz műfordítás érkezett – tette hozzá.

SAJÁT ANYANYELVÜKÖN SZAVALTÁK EL A PÁLYÁZÓK PETŐFI SZABADSÁG, SZERELEM! CÍMŰ KÖLTEMÉNYÉT

Egy szabadon választott Petőfi-vers mellett minden pályázónak saját anyanyelvére kellett lefordítania a Szabadság, szerelem! című költeményt. A pályaműveket országonként zsűrizték, a pályázat nyertese:

  • az azeri Ramil Ehmed és Baris Cavid Mövsümlü,
  • a kazah Dauren Berikqazhyuly,
  • a kirgiz Toluk Bek Baizak,
  • a török Dursun Ayan,
  • a türkmén Akmyrat Rejebow
  • és az üzbég Rustam Musurmon lett.

A nyertes pályázók között van kutató szociológus, öt nyelven beszélő médiaszakember, minisztériumi munkatárs és több kitüntetett költő, műfordító. A győztesek az ünnepségen anyanyelvükön, saját fordításukban szavalták el a Szabadság, szerelem! című Petőfi-verset.

A PÁLYÁZAT LEGJOBBJAI EGY NYOLCNAPOS MAGYARORSZÁGI ORSZÁGJÁRÁSON VEHETNEK RÉSZT

A pályázat, amelynek összdíjazása 20 ezer dollár volt, a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Kiskunfélegyháza önkormányzata, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tolsztoj Társaság támogatásával valósult meg. A pályázat legjobbjai egy nyolcnapos magyarországi országjáráson is részt vehetnek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb