Kikapcs

Koncertek, kalandtúra, hatalmas flashmob és időpontváltozás – minden, amit a felújított kecskeméti Városháza pénteki és szombati programjairól tudni érdemes

Tovább dübörög a felújított kecskeméti Városháza egyhetes ünnepi programsorozata. Pénteken és szombaton is számos izgalmas esemény vár az érdeklődőkre a Hírös városban. Az önkormányzat tájékoztatása szerint azonban ma és holnap is lesznek változások a programban, mutatjuk részletesen a menetrendet.

Mint írták, a pénteki programban a 17 órára meghirdetett Trianon 101-Kecskemét emlékséta a tervezettnél korábban, 15 órakor kezdődik. A másik mai változás, hogy Iványosi-Szabó Tibor könyvének bemutatója a Városháza Díszterme helyett a Katona József Könyvtár nagytermében lesz. Itt az időpont változatlanul 17 óra marad. Szombaton pedig 19 órakor Szabó Balázs Bandája koncert lesz a Városháza Díszudvarán, eső esetén a Díszteremben tartják meg a rendezvényt.

ÍME A PÉNTEKI ÉS A SZOMBATI MENETREND

JÚNIUS 9. (PÉNTEK)

15:00 Trianon 101-Kecskemét emlékséta

(A program eredetileg 17 órára volt meghirdetve)

Útvonal: Trianon Emlékmű-Országzászló, Városháza, Címerdomb, Református templom, Újkollégium, Posta, Kéttemplom köz-Trianon emléktábla, Zrínyi Ilona Általános Iskola, Katona József Emlékház.

A sétát vezeti: Székelyné Kőrösi Ilona történész, muzeológus

16:00 A Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács díjainak átadása gálaműsor keretében

Bemutatkoznak: Kecskemét tehetséges diákjai, fellép Fülei Balázs zongoraművész és Ninh Long vietnámi operaénekes. Az eseményhez kecskeméti képzőművészeti tehetség műhelyek bemutatkozó kiállítása kapcsolódik. Megtekinthető 2023. június 7-17 között.

Helyszín: Városháza Díszudvar

16:00 Családban marad! – tárlatlátogatás és kézműves foglalkozás

A Bozsó Gyűjtemény tárlatainak vezetett megtekintése után a természet inspirációjában együtt alkothat a család apraja nagyja. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: [email protected]

Helyszín: Bozsó Gyűjtemény

16:00-18:00 Szecessziós kézműves foglalkozás

Stencilezéssel egyedi, szecessziós motívumokkal ellátott vászontáska készítése és kerámia díszek festése.

Helyszín: Városháza főbejárat

16:00-18:00 Városházi szelfi pont

A Városháza előcsarnokában felállított szelfigép segítségével feledhetetlen, örök emléket készíthet egy varázslatos szecessziós miliőben. Az itt készült fotók azonnal kinyomtathatók, elküldhetők e-mailen vagy akár meg is oszthatók a közösségi oldalakon.

Helyszín: Városháza előcsarnoka

17:00 Iványosi-Szabó Tibor: Egy hódoltsági mezőváros lehetőségei és kálváriája: Kecskemét a kora újkorban – könyvbemutató

A kötet szerzője a közelmúltban elhunyt Dr. Iványosi-Szabó Tibor akadémikus, a megyei levéltár egykori igazgatója. A kötet a korabeli mezőváros 16–17. századi életéről, gazdaság- és társadalomtörténetéről szól, megkapta a Magyar Levéltárosok Egyesülete 2022-es év szakmai kiadványának díját.

A kötetet bemutatják: prof. dr. Kurucz György (Károli Gáspár Református Egyetem BTK és Történettudományi Intézet tanszékvezetője), dr. Rigó Róbert (Károli Gáspár Református Egyetem BTK és Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala kutatási osztályvezetője), dr. Szabó Attila (Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára ny. igazgatója), dr. Gyenesei József (Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára igazgatója).

Helyszín: Katona József könyvtár nagyterme

20:00 Resti Kornél koncert

„Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség”. A zenekar kilencedik éve foglalkozik versek megzenésítésével. Stílusbéli merítésük a népzene feneketlen kútjától az úgynevezett storyteller dalszerzői hagyományon, a beat hőskorszakán, a sanzonok, kuplék miliőjén át egészen az avantgárd kísérletekig csordogál.

Helyszín: Városháza Díszudvar (esőhelyszín: Díszterem)

JÚNIUS 10. (SZOMBAT)

10:00-17:00 Szecessziós kalandtúra – városi felfedező családoknak

Mit jelent a szó: szecesszió? Keressék fel Kecskemét neves épületeit, oldják meg a rejtvényeket és a feladatokat a felfedező füzettel és fény derül a titokra. A túra a Városháza Látogatóközponttól indul és a Cifrapalotához érkezik. A túra egyénileg járható végig, a füzeteket a Városháza Látogatóközpontban lehet átvenni.

Helyszín: Belváros

11:00-17:00 Molyolda – régmúlt játékaink 

Visszarepülünk az időben, körülbelül 100 évet. A régmúlt idők játékai visszahozzák a századelő hangulatát egy körbekerített kis múltbéli szigeten.

Helyszín: Romkert

11:00 Körülöttünk forog a világ! – Gyereket a magasba! országos flashmob

A szülőnek a gyermek, a gyermeknek a szülő jelenti az egész világot. A flashmob alapjának számító körtánc ezt hivatott kifejezni. A szervezők szeretettel várnak minden családot, gyermeket, szülőt és nagyszülőt és kérik, hogy fehér felsőben jelenjenek meg!

Helyszín: Főtér

11:00 Lezsák Sándor: Szellemfalu és egyéb jelenések – könyvbemutató

Lezsák Sándor költő-drámaírót mindig is foglalkoztatta a Kárpát-medence zivataros történelme. Történeteiben felhívja a figyelmet a múltbéli rossz döntések sorozataira, az emberi megaláztatások végeérhetetlen tárházára, miközben szól a vidék rehabilitációjáról, az idősek kiszolgáltatottságának enyhítéséről és egy emberhez méltó élet kivívásáról is, melyekhez a kulcs mindig a közösség erejében rejlik. A kötet szerzőjével beszélget: Dr. Füzi László irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője.

Helyszín: Katona József Könyvtár, Nagyterem

10:00-16:00 GRABÓKA- szecessziós kincsek Grabowieczky Leon játékműhelyéből

Játékterveire a magyaros virágmotívumokkal díszített, túlburjánzó szecessziós vonalvezetés volt a jellemző, mely a figurák formáján és festésén is megjelent. A gazdag hagyatékot a Szórakaténusz gyűjteménye őrzi. Az időszaki tárlat keretében eddig nem látható, gyönyörű szecessziós mintákkal díszített rajzaiból, játékterveiből tekinthető meg válogatás.

10:00-16:00 Óriás kifestő és Grabóka puzzle

A Grabóka műhely egyik emblematikus, szecessziós figurája elevenedik meg a látogatók segítségével.

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

10:30 A táltos kecske – Az interaktív mese a gyerekek közreműködésével kel életre.

Mesemondó: Tassy Lilla

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

11:00 Bábkészítés

A Táltos kecske című mesében megismert mesehős elevenedik meg a Grabóka játékfigurák alapján mozgatható papírbáb formájában.

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

15:00 Egy pöttynyi szecesszió – Pöttyemberke és társai

Hogyan élednek újjá, és elevenednek meg a vitrinben és a tervrajzokon lévő játékok?  Beszámoló a Grabóka-játékok restaurálásának és feldolgozásának tapasztalatairól.

Előadó: Kelle Antal és Majercsik Krisztina

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

15:00 Szecessziós séta a Főtéren

Kecskemét több szempontból is különleges főtéri építészeti együttesének egyik kiemelkedő értéke, hogy a segítségével három szecessziós építészeti irány, korszak is jól tanulmányozható. A sétánk ennek megfelelően a Városházától (Lechner Ödön) kezdve, a Cifrapalotán és az Iparos Otthonon (Lechner-iskola) át, az Újkollégiumig vagy éppen az egykori Városi Kaszinóig (ún. „Fiatalok” elnevezésű csoport) időrendi sorrendben mutatja be Kecskemét főterén a magyar szecessziós építészet két évtizeden át tartó kalandját. A séta a Városháza Látogatóközponttól indul.

Vezeti: Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész

Helyszín: Főtér

16:00 A növényi ornamentika szerepe és megjelenése a népművészetben

Előadás a szecesszió világnapjához kapcsolódóan. Előadó: Kósa Klára a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

Helyszín: Városháza Díszterem

19:00 Szabó Balázs Bandája koncert

Szabó Balázs előadói pályáját gitárosként kezdte, a koncertezés mellett utcaszínházasként tevékenykedett és évekig bábszínészként is dolgozott. 2009-ben, Kecskeméten alapította meg a Szabó Balázs Bandáját. A magyar népzenéből táplálkozó, teljesen egyedi, határbontó és műfajépítő megszólalással az elmúlt években Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává érett. A Városháza átadója alkalmából egy különleges koncerttel készül.

Helyszín: Városháza Díszudvar (esőhelyszín: Díszterem)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb