Mindenmás

A kecskeméti kórházban jártak a Nemzeti Tudósképző Akadémia növendékei

Pályaorientációs érzékenyítő napot tartottak a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Skill laborjában a Nemzeti Tudósképző Akadémia 11. osztályos tanulói részére – közölte az intézmény.

Lengyel Adrienn – A Nemzeti Tudósképző Akadémia Középiskolai Képzési Programjának Igazgatója – elmondta, a program egy korábbi kezdeményezés folytatásaként valósult meg. Először a Szegedi Tudósképző Akadémia alakult meg, mely olyan sikeres lett, hogy 2020-tól kiszélesedett spektrummal, jelenleg is az ország négy egyetemének (a szegedi, a budapesti, a debreceni és a pécsi orvostudományi egyetemek) bekapcsolódásával folytatódik. „Az egészségügyben dolgozó szakemberek már évekkel ezelőtt jelezték, hogy jelentősen fogy az utánpótlás. Mi közben azt tapasztaltuk a középiskolai programok keretében, hogy a legkiválóbb diákjaink egy részét elveszítjük, mert elcsábítják őket nagynevű külföldi egyetemek, ahonnan aztán nagyon kevesen térnek vissza.”- mesélt a program kezdetéről az igazgató.

LABORGYAKORLATOKAT IS VÉGEZHETNEK A DIÁKOK A PROGRAMNAK KÖSZÖNHETŐEN

„A Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központ igazgatója Hegyi Péter professzor úr kezdeményezésére állt fel végül egy több lépcsős program, melynek lényege, hogy már középiskolás korban meg kell szólítani közvetlenül a diákokat. 2016-ban csatlakoztunk a programhoz, mára 20 központtal rendelkezünk az országban. Mindenhol egy vezető tanár irányítja közénk a tehetséges, érdeklődő fiatalokat. Célunk, hogy orientáljuk őket, mentoraink előadásokat tartanak, a diákok többek között laborgyakorlatokat is végeznek. Hegyi professzor úr kezdeményezése volt tavaly a kórházak bevonása a programba, mint a megyeszékhelyek egyik legnagyobb munkáltatói. Azt reméljük, látva a környezetet, megismerve a kedves kollégákat, kötődni fognak a helyszínhez, Magyarországon, a külföldi lehetőségek ellenében is. Bízunk benne, hogy a magyar egészségügyet fogják szolgálni, vagy kutatók lesznek. Azon dolgozunk, hogy a magyar fiatalokat a természettudományok terén itthon tudjuk tartani.”- mutatta be a programot Lengyel Adrienn.

NÉGY KECSKEMÉTI GIMNÁZIUM DIÁKJAI IS RÉSZ VETTEK A PROGRAMON

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban egy úgynevezett job shadow programon vettek részt. A diákok megismerhették, mit is jelent a gyakorlatban egy-egy szakterület munkája. Négy kecskeméti gimnázium, a Katona József Gimnázium, a Bányai Júlia Gimnázium, a Piarista Gimnázium, és a Kecskeméti Református Gimnázium 28 diákja vehetett részt a pályaválasztás előtt az érzékenyítő programon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb