Kikapcs

Ritkaságszámba menő madarat kaptak lencsevégre Bugacon, mutatjuk, pontosan, hol lesheted meg őket

Hazánkban igazi kuriózumnak számító madarat kaptak lencsevégre a napokban Bugacon, tudatta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán. Július 12-én ragadozómadár-felmérés közben ugyanis törpesasokra figyeltek fel, nem is egyre, rögtön három példányra e ritkaságszámba menő szárnyasokból.

RENDSZERINT CSAK EGY-EGY ÁTREPÜLŐ PÉLDÁNYRÓL ÉRKEZNEK A MEGFIGYELÉSEK

Mint a Nemzeti Park munkatársai írták, törpesas ritkán látható hazánkban, rendszerint egy-egy átrepülő példányról érkeznek a megfigyelések. A bugaci puszta egyik ürgék által sűrűn lakott gyepén azonban három példány is vadászgat már napok óta.

MEGFIGYELÉSÜK IGAZI CSEMEGÉNEK SZÁMÍT A MADARÁSZOK KÖRÉBEN

A rejtett életmódú törpesas (Hieraaetus pennatus) kisméretű sas, hasonló méretű, mint egy egerészölyv. Hazánkban 1988 óta nem sikerült a költését bizonyítani, azóta csak kóborló egyedeit regisztrálják leginkább május-július között. Emiatt megfigyelése igazi csemegének számít a madarászok között.

A LEKASZÁLT, ÜRGÉS GYEP TERÍTETT ASZTAL SZÁMUKRA

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint Bugacon július 12-én ragadozómadár-felmérés közben figyelt fel Turny Zoltán, Árvay Márton és Hencz Péter a törpesasokra. A Karikás Csárda és a Pásztormúzeum közötti lekaszált, ürgés gyep terített asztalként szolgál számukra. Talán ezért is fordulhat elő az a ritka alkalom, hogy jól meg lehet figyelni nem is egy, hanem egyszerre több egyedet, ráadásul most mind a kettő, a világos és a sötét színváltozat is képviselteti magát. Sajnos ezek a példányok sem mutatták jelét, hogy egy párt alkotnának. Arra azonban ismét rámutat jelenlétük, hogy az ürgékben bővelkedő gyepterületek nem csak a parlagi sasoknak és kerecsensólymoknak fontosak.

Aki úgy dönt, hogy távcsővel felszerelkezve törpesas megfigyelésre indul Bugacra, az a Karikás Csárdánál, a védett terület határánál parkoljon le, és gyalog induljon a földúton a Pásztormúzeum irányába. Elég kb. 500 m-t gyalogolni az ürgés információs tábláig, és onnan kémlelni az eget, mivel a madarak is itt vadásznak a legtöbbet.

MÉG A JELLEGZETES ÜRGEFÜTTYÖT IS MEGHALLHATJUK

Mint a Park munkatársai kérik, a védett terület többi részére senki ne menjen be, csak a földúton lehet közlekedni. Ez számos védett rovar- és hüllőfaj (például a rákosi vipera) biztonsága érdekében szükséges. A csárda közelében nem csak ragadozómadarakat, hanem kedvelt zsákmányállatukat, az ürgét is meg lehet figyelni, és ha csendben fülelünk, a jellegzetes ürgefüttyöt is meghallhatjuk.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság FB

Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság FB/Árvay Márton, Kiss Mónika

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb