Kikapcs

Elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja Kecskeméten, mutatjuk a programokat

Idén is számos programmal várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek városunkban a Kecskeméti Katona József Múzeum intézményei adnak otthont. A fesztivál keretében ezen a hétvégén, szombaton a Cifrapalota kreatív családi nappal és felnőtteknek szóló meseterápiával készül.

A tudomány és a technológia kapcsolata, a tudományos eredmények hiteles kommunikációja, valamint a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira fókuszál idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyet szeptember 25. és november 12. rendeznek meg országszerte.

127 MÚZEUM VESZ RÉSZT IDÉN A PROGRAMBAN

Idén a fesztiválon 127 múzeum részvételével, több mint ezernégyszáz programra várják a közönséget országszerte. A rendezvénysorozat az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődött szeptember 25-én, amelyen átadták a múzeumpedagógiai nívódíjakat, a múzeumpedagógiai életműdíjat és a Családbarát Múzeum-elismeréseket is.

10 TEMATIKA MENTÉN ALAKULNAK IDÉN A PROGRAMOK

A programsorozathoz csatlakozó intézmények idén tíz tematika mentén szervezték meg a programjaikat.

  • Az év újdonsága a Csak természetesen témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, a természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál.
  • A fiatalokat célzó tematika idén a Kerülj pályára! alcímet kapta, és azt mutatja be, hogy milyen eszközökkel tudják megszólítani a fiatalokat a múzeumok, és hogyan tudják támogatni őket a készségeik fejlesztésében, vagy a pályaválasztásban.
  • A Hozzáférhető múzeum tematikához kapcsolódó programok között fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szerveznek majd az intézmények foglalkozásokat, valamint olyan programokat is kínálnak, amelyek oktatási intézményekbe, vagy idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmakat.
  • A Múzeumi kulisszatitkok alcím alatt a muzeális intézmények látogatói előtt a hétköznapokban elzárt anyagokba, vagy a múzeumi szakemberek munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők,
  • az Értékeink újratöltve című témakör célja pedig, hogy a szellemi kulturális örökségvédelmet mutassa be kreatív múzeumi eszközökkel.
  • A Fitt múzeumhoz kapcsolódó programok az egészségmegőrzésre és a testi, lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére irányulnak,
  • a Múzeumi szünetelő rendezvényei pedig az őszi szünet alatt kínálnak kikapcsolódási lehetőségeket a gyermekek és a családok számára.
  • A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kézműves foglalkozásokra, és az őszi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekre várják a látogatókat,
  • de megszervezik a Tanárok és óvodapedagógusok napját is, amelynek keretében a kiállítóhelyek bemutathatják, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést és a gyermekek fejlesztését.
  • A Szakmai programok tematikán belül pedig a fesztivál idei, kiemelt témájához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat, könyvbemutatókat és workshopokat rendeznek.

MÚZEUMI ÁLLATSÁGOK – KREATÍV CSALÁDI NAP AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁN

A fesztiválhoz csatlakozva szombaton 10 és 14 óra között kreatív családi nappal várja az érdeklődőket a Cifrapalota, ahol játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a résztvevők az állatvédelemmel és hazánk védett fajaival.

MESETERÁPIA FELNŐTTEKNEK

A lelkünkkel, gondolatainkkal való gondoskodás legalább annyira fontos eleme a fitt és egészséges életmód kialakításának, mint a testi edzés, így a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül, szeptember 30-án, szombaton 13 és 16 óra között meseterápiás foglalkozással készülnek a Cifrapalotában felnőttek számára. Témája a belső erőnk kialakítása és megtapasztalása lesz, mellyel a kiállítóhelyen látható műalkotások, illetve a magyar népmese napja (szeptember 30.) alkalmából, népi motívumok mentén fognak foglalkozni a résztvevők Vass Erika foglalkozásvezető segítségével.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja összes kecskeméti programját ITT tekintheted meg.

Forrás: MTI/oszifesztival.hu/Cifrapalota FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb