Kecskeméti arcok

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között: a Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

Igazán büszkék lehetünk, ugyanis a kecskeméti fiatalok diadalmaskodtak a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiad-nak a nemzetközi döntőjében. A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola csapata pedig a 11. helyen végzett.

Öt kontinens 39 országának részvételével rendezték meg a dániai Odense városában a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiad-nak a nemzetközi döntőjét 2023. szeptember 21-24. között. A versenyre a Magyar Nemzeti Döntő megnyerésével lehetett kvalifikálni. A résztvevő csapatok két kategóriában és három életkori korosztályban mérték össze tudásukat.

KUTATÁSI PROJEKTET HOZTAK LÉTRE ÉS MUTATTAK BE A ZSŰRINEK

Mint az intézmény írta, a Bányai Júlia Gimnázium csapata a Future Innovators kategória Senior korosztályában (16-20 közötti fiatalok) képviselte Magyarországot a nemzetközi döntőben. Ebben a kategóriában egy kutatási projektet kellett létrehozni és bemutatni a zsűrinek. A működő modellt tartalmazó kutatási projekt a Senior kategóriában már tudományos számításokra alapozottan, akár egy startup kiindulópontjaként kell, hogy funkcionáljon. A szakmai zsűri felkészüléséhez egy 1,5 perces videót és egy 20 oldalas tanulmányt kellett előzetesen beadni, természetesen angol nyelven. A több körös zsűri előtt a projektet meg is kellett védeni.

A CSAPAT PROJEKTJE A VÍZ ALATTI KUTATÁST KÖNNYÍTENÉ ÉS GYORSÍTANÁ MEG

A csapat projektje a mesterséges intelligencia kutatás egyik ágának, a rajintelligenciának (swarm intelligence) a segítségével tájékozódó és működő tengeralattjáró rajt modellezte, amely a víz alatti kutatást és fizikai, kémiai, biológiai paraméterek mérését könnyítené és gyorsítaná meg. A szakmai felkészülést a NJE GAMF Karának szakemberei is segítették.

A nemzetközi versenyen egyértelműen az ázsiai csapatok fölénye volt érzékelhető. A kiosztott érmek közül 15 került ázsiai országba, 5 európai (2 ezüst, 3 bronz) és 1 USA érem (bronz) született. Így a Bányais ezüstérem a legjobb európai eredmény is egyben.

A Bányai Júlia Gimnázium ezüstérmes csapatának tagjai:

  • Tóth Hanga Katalin (10. évf.), 
  • Forgó Olivér (11. évf.), 
  • Kakuszi Bence (11. évf.).
  • Felkészítő tanár: Kiss Róbert

A VÁSÁRHELYIS KISDIÁKOK IS REMEKÜL SZEREPELTEK

A versenyen a Vásárhelyi Pál Általános Iskola csapata is megmérettette magát. Ők a legkisebbek kategóriájában „starter” kategóriában kvalifikálták magukat. Végül szoros küzdelmek, izgalmas versenykörök után a világranglista 11. helyére kerültek a Vásárhelyis kisdiákok.

Csapattagok:

  • Kocsis Milán András,
  • Seremet Zalán Soma,
  • Tomonicska András Ferenc
  • Felkészítő pedagógus: Vass-Eysen Ábel.

Forrás és fotók: banyai-kkt.edu.hu/kecskemeti-vasarhelyi.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb