Mindenmás

Elsőfokú riasztás van érvényben! Hétfőn még nyár volt, kedden meg már havazott Magyarországon, Kecskemét környékén zivatarok is lehetnek

Délelőtt az Északi-középhegység fölé ért a hidegfront csapadékzónája, így egy kétfokos hőmérséklet-csökkenéssel az esőből előbb havas eső, majd tisztán hó lett a Kékestetőn úgy, hogy hétfőn még 30 Celsius-fokot mértek az Alföldön – számolt be róla a HungaroMet Nonprofit Zrt. a Facebookon. Emellé még viharos szél is társul, valamint elsőfokú figyelmeztetést is kaptunk zivatarokra.

A HungaroMet szerint az átvonuló hidegfront mögött napközben még nagy területen fordulhatnak elő viharos széllökések. Azt írják, hogy déltől estig az ország délnyugati felében a körülbelül Győr–Szeged-vonaltól nyugatra, ezen belül kiemelten a Dél-Dunántúlon és nyugaton szórványosan számíthatunk zivatarok előfordulására. Zivatarok környezetében viharos szél és néhol kis méretű jég valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat. Délután, kora este az említett területen kívül kisebb valószínűséggel és kisebb területen északkeleten van még némi esély zivatarra. Bács-Kiskun vármegyére elsőfokú figyelmeztetést kaptunk a zivatarok kialakulása miatt.

NÉGY MELEGREKORD DŐLT MEG TEGNAP

Április 1-jén, hétfőn is folytatódott a meleg levegő beáramlása délies irányból a Kárpát-medencébe, a szokatlanul nyárias időben több melegrekord is megdőlt – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján kedden. Azt írták:

  • hétfőn megdőlt a hajnali országos melegrekord, Jászszentlászlón ugyanis csupán 17,4 Celsius-fokig hűlt le a levegő. A korábbi rekordérték 15,4 fok volt, amit 1989-ben Lentiben mértek,
  • délután sokfelé alakult 25 fok felett a csúcshőmérséklet, sőt Kelebián egészen 30,2 fokig emelkedett, amivel megdőlt az országos napi melegrekord. Ezelőtt a Körmenden 1989-ben rögzített 27,7 fokos hőmérséklet volt a csúcstartó.
  • A fővárosban Ferihegyen hétfő hajnalban 16,2 fokot mértek, ezzel új napi fővárosi hajnali melegrekord született. Ez 3 fokkal magasabb az előzőnél, a 2016-ban Lágymányoson mért 13,2 foknál.
  • A legmelegebb órákban Újpesten 28,1 fokot mértek, ez új fővárosi napi melegrekord. Ezzel Újpest a saját, 2021-ben ugyanezen a napon rögzített, 26,1 fokos napi legmagasabb maximumhőmérsékleti szélsőértékét szárnyalta túl.

A Facebook-oldalán a HungaroMet Zrt. még hétfőn, az előzetes adatok alapján azt írta, ha hitelesítik a Kelebián mért 30,2 fokos rekordot, akkor a mérések kezdete óta a rendelkezésre álló, hitelesített adatok alapján 2024. április 1-je válik minden idők legkorábbi hőségnapjává az országban. Eddig a legkorábban 1939. április 8-án, Szegeden haladta meg a 30,0 fokot a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb