Mindenmás

Napi pakk: napsütés vár ránk Kecskeméten, ma megcsodálhatjuk az év egyik legjobban várt üstökösét

A reggeli esőt követően napközben már sok napsütésre van kilátásunk Kecskeméten, kellemes, őszies pénteknek ígérkezik a napunk. Este pedig érdemes lesz szemeinket az égre szegezni, ugyanis ritka, égi látványosságban lehet részünk! Meghoztunk minden hasznos infót a reggeli kávéd mellé, itt a Napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Brigitta, Tódor, Mária, Sándor, Csanád, Brúnó, Celina, Csák és Germán nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a tojás világnapja.
  • 61 éve halt meg Jean Cocteau francia író, filmrendező, zeneszerző és grafikus (A szépség és a szörnyeteg).
  • 138 éve Thomas A. Edison 19 évesen szabadalmaztatta első találmányát, a szavazatszámláló gépet.
  • 76 éve született Kepes András újságíró, író.
  • 64 éve Aretha Franklin életében először lépett szinpadra.
  • 37 éve sütötték meg a világ legnagyobb pizzáját, amely 94 248 szeletből állt. A pizza területe 930 négyzetméter volt, és az átmérője 43 méter. Súlya 20 tonna. (Havana-Florida)
  • 11 éve történelmi vereségét szenvedett el a magyar labdarúgó válogatott. Világbajnoki selejtezőn kapott ki a magyar válogatott Hollandia csapatától 8-1 arányban.
  • 2 éve, 96 éves korában meghalt Dame Angela Lansbury, Oscar-díjas, Golden Golbe-díjas, Emmy-díjas brit színésznő, énekesnő. (Gyilkos sorok)

TÚLNYOMÓAN NAPOS, DE SZELES IDŐ VÁR RÁNK MA KECSKEMÉTEN

Pénteken túlnyomóan napos időre készülhetünk Kecskeméten. Reggel, a hajnali órákban még eshet, majd napközben már csak helyenként alakulhat ki legfeljebb egy-egy gyenge zápor. Az északi, északnyugati szél sokfelé élénk, erős lehet térségünkben. Hajnalban 8-15, délután 15-22 fokot mérhetünk.

MA MEGCSODÁLHATJUK AZ ÉV LEGFÉNYESEBBEN RAGYOGÓ ÜSTÖKÖSÉT

Október közepén érkezik az év egyik legjobban várt üstököse, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). A kométa várhatóan szabad szemmel is látható lesz, és hasonlóan káprázatos élményt fog nyújtani az észlelőknek, mint ahogy a 2020-as C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös tette. Mindenképpen érdemes kihasználni a derült októberi estéket, hogy észleljük az égi vándort, mivel előfordulhat, hogy csak millió évek múlva tér vissza!

Október 11-től naplemente után már lehet keresni az év eddigi legfényesebb üstökösét. A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, és a legfrissebb hajnali megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Október 11-én bukkan majd fel először az esti égen napnyugta után, bár ekkor még a Nap közelsége miatt nem lesz könnyű megfigyelni. Ezt követően azonban napról napra egyre magasabbra emelkedik a nyugati égbolton. Várhatóan szabad szemmel is jól látható lesz, de egy binokulár segítségével biztosan észlelhetjük.

Fotó: Hernán Stockebrand/NOIRLab Audiovisual Ambassador

FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK INDULNAK VÁROSUNKBAN

A városban több közúti-vasúti átjáróban is felújítási munkák kezdődnek, amik ideiglenes forgalomkorlátozásokkal járnak – tájékoztatta szerkesztőségünket az önkormányzat.

Kiemelték, hogy a 441 számú főúton a Ceglédi úti (Barneváli) vasúti átjáróban október 11-én 04:15 és 06:15 óra között félpályás útlezárás lesz a felújítási munkák miatt.

FOKOZOTT ELLENŐRZÉS VAN AZ UTAKON

A rendőrök 2024. október 13-ig ismét fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak Magyarország közútjain, így Kecskeméten is számíthatunk az újabb akcióra. Ezúttal a vezetés közbeni mobilozásra fognak fókuszálni az egyenruhások.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb