Kikapcs

Kecskemét365 Kisokos: talpra magyar! Így ünneplünk március 15-én, Kecskeméten

Március 15-én ünnepeljük az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetét. Ez a nap jelképpé vált a magyarság történetében, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Az ünnep alkalmából számos programra számíthatunk Kecskeméten, valamint vármegyénkben is.

Mint ahogy az MTI beszámolt róla, a magyar mellett azeri, kazah, kirgiz, török, türkmén és üzbég nyelven is elhangzik Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című verse több Bács-Kiskun vármegyei településen, illetve a Petőfi-sírversnek állít emléket a kalocsai múzeum tárlata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából.

ÍGY ÜNNEPEL KECSKEMÉT

Kecskeméten számos programmal várják az ünneplőket március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából:

  • Az otthon hazahív címmel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadására várják az emlékezőket Kecskeméten március 15-én délelőtt a Kossuth téren. Nyeste Pál piarista szerzetes mond ünnepi beszédet.
  • A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve “Kukorica Jancsi játszóházba” várja a családokat a Hírös Agóra. Tarka lepke, kis mese címmel vers-báb-játszóházat tartanak Petőfi Sándor ismert és ritkán hallott versei alapján. Huszártábor címmel a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete tart reformkori viselet- és fegyverbemutatót, miközben kézműves foglalkozások keretében különleges kokárdát, kukoricacsutka lovacskát vagy huszárbábot készíthetnek a legkisebbek.
  • Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén március 15-én nyílik meg az Alapítvány a ’48-as Hősökért és a múzeum Ha a föld isten kalapja, hazánk a bokréta rajta! című gyermekrajz pályázata. A nap folyamán játékos gyermekprogramokkal, különféle próbákkal várják a családokat.     
  • A Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. közös ünnepi megemlékezése a Nyíri-erdőben zajlik március 15-én délután. Az ünnepi műsort a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos látványos csatabemutatója színesíti majd.     
  • A kecskeméti Ciróka Bábszínház március 15-én délután várja mindazokat, akik véradással szeretnének segíteni a rászoruló betegek gyógyításában. A véradók a színház vendégei lesznek a 17 órakor kezdődő János vitéz című előadásnak.     
  • A kecskeméti ünnepi programok sora a Nagytemplomban zárul, ahol a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár kórusának műsorát hallhatják az érdeklődők.

GYERTYAGYÚJTÁS ÉS ÜNNEPI FÁKLYÁS FELVONULÁS VÁR AZ ÜNNEPLŐKRE KALOCSÁN

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre azzal a javaslattal fordul a kalocsaiakhoz, hogy március 14-én este mindenki gyújtson egy-egy gyertyát az ablakában, ezzel tisztelegve 1848 szellemisége és egyben a 162 évvel ezelőtt élt ősök emléke előtt. Kalocsa város lakói 1861. március 15-én ugyanis az osztrák önkény elleni tiltakozásul Stulits Antal bíró felhívására kivilágították ablakaikat. A kalocsai szervezet fáklyás felvonulást is szervez március 14-én. A résztvevők a Viski Károly Múzeum elől indulnak, majd a séta végén koszorút helyeznek el Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobránál. A helyi városi ünnepséget megelőzően nyílik meg március 15-én délelőtt Az egyetlen címet viselő kiállítás Kalocsán, a múzeumban, amely a helyi Petőfi-sírversnek állít emléket. Az emlékhelyet Romsics Imre múzeumigazgató mutatja be. A síremléken a költő – az 51 éves korában, 1848. március 21-én elhunyt kalocsai földbirtokos és kereskedő – Szabó Ferenc halálára írt néhány sora található.

KISKUNFÉLEGYHÁZÁN TÖBB NYELVEN IS ELSZAVALJÁK PETŐFI SZABADSÁG, SZERELEM CÍMŰ VERSÉT

Kiskunfélegyházán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség keretében tartják meg március 15-én délelőtt a Petőfi Sándor nemzetközi műfordítói pályázat eredményhirdetését. A költő születésének 200. évfordulója alkalmából a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az ankarai székhelyű Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet által meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázat mintegy 500 fordítása közül a résztvevő hat ország első díjazottjai anyanyelvükön szavalják el Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versét.

AZERI, KAZAH ÉS TÖRÖK NYELVEN IS PETŐFI VERSEKET SZAVALNAK JÁSZSZENTLÁSZLÓN ÉS MÓRICGÁTON

Petőfi Sándor mellszobrot avatnak március 14-én délelőtt Jászszentlászlón, majd délután Móricgáton. A két Bács-Kiskun vármegyei településen is elhangzanak a nemzetközi műfordítói pályázat díjazottjainak azeri, kazah, kirgiz, török, türkmén és üzbég nyelven készült Petőfi-fordításai.     

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb