Kecskeméti arcokKözélet

Isten éltessen Kecskemét! Matolcsy György átvette a Város Díszpolgára kitüntetést, Balogh Levente pedig Kecskemétért emlékérmet kapott a Város Napján

Kecskemét életében minden esztendőben a legkiemelkedőbb nap október 2-a. Ekkor ünnepeljük Hírös városunkat, azaz hivatalosan ez a Város Napja. Ebből az alkalomból hétfőn ünnepélyes gálaműsort rendeztek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, ahol városunk kiválóságait méltatták. Matolcsy György átvette a Város Díszpolgára kitüntetést, Balogh Levente pedig Kecskemétért emlékérmet kapott a Város Napján.

Mint Szemereyné Pataki Klaudia közösségi oldalán írta: “Hagyományainkhoz hűen ismét összegyűltünk megünnepelni városunkat és az azt épìtő, éltető nagy közösséget. Szeretett városunk egy biztonságos hely a bizonytalan világban. A béke szigete, ahol jó élni és ahol minden békeszerető, az értékeink iránt elkötelezett ember megtalálja számításait. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, Kecskemét a magyar városok zászlóshajójává vált. Nincs e világon fontosabb hely számunkra otthonunknál, Kecskemétnél. Gyerekeink és unokáink itt fognak felnőni, az ő jövőjüket ez a város jelenti. Ezért annyira fontos, hogy megőrizzük szellemiségünket és az azt éltető közösségünket. Az elmúlt egy évben ismét sokat tettünk ezért. Volt is mit megünnepelni. Hála és köszönet minden kecskeméti embernek, különösen legjobbjainknak, akik éljenek bárhol az országban, világban rengeteget tettek értünk. Isten tartsa meg kitüntetettjeinket nekünk sokáig!” – fogalmazott a polgármester.

DÍJAZTÁK A NEMZETI VÁGTA BAJNOKÁT ÉS A CSAPAT TULAJDONOSÁT

Az ünnepi gálán díjazták Kecskemét kiválóságait is: a Város Napján köszöntötték a Nemzeti Vágta bajnok lovasát, Tóth Tamarát, és a csapat tulajdonosát, Balogh Leventét, aki egyben a Szentkirályi Magyarország alapító tulajdonosa is. Szemereyné Pataki Klaudia beszédének végén Kecskemétért emlékérmet adott át Tóth Tamarának és Balogh Leventének a kiemelkedő teljesítményükért.

ÁTADTÁK A KECSKEMÉT VÁROS DÍSZPOLGÁRA CÍMET IS

Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető címben részesült Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta, a kecskeméti Kodály Iskola alapítója, születésének 100-dik, halálának 50. évfordulóján. A posztumusz kitüntetést  a Kodály Iskola volt tanárai és diákjai nevében Petróczy József vette át.

MATOLCSY GYÖRGY LETT A VÁROS DÍSZPOLGÁRA

Valamint a kecskeméti önkormányzat a Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének. Mint az Infostart írta, Matolcsy György élete számos ponton kötődik Kecskemét város életéhez. Édesapja, id. Matolcsy György animációsfilm-producerként és filmtörténészként a Pannónia Filmstúdió, illetve a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műterem – a későbbi Kecskemétfilm Kft. – egyik alapítója volt, aki munkássága elismeréseként 2007-ben meg is kapta a Kecskeméti Animációs Fesztivál életműdíját – részletezte az MNB közleménye.

NEKI KÖSZÖNHETŐEN SZÁMOS BERUHÁZÁS VALÓSULHATOTT MEG VÁROSUNKBAN

Mint írták, a Matolcsy György nevéhez fűződő Széchenyi-tervnek köszönhetően Kecskemét a 2000-es évek elején olyan forrásokhoz jutott, amelyekkel jelentős sport- és turisztikai beruházások valósulhattak meg a városban, majd később tevékenyen járult hozzá Kecskemét kiemelt járműipari központtá nyilvánításához, melynek révén számottevő infrastrukturális vagyon is gyarapította a várost. Ugyanerre az időszakra tehető a minisztériumához tartozó szakképzési struktúra megreformálása, a duális képzési modell bevezetése, melynek Kecskemét a zászlóshajója lehetett.

Matolcsy György a közlés szerint már 2010-es évek elején hangoztatta, hogy Kecskemétnek egyetemre van szüksége. A kecskeméti felsőoktatás újabb fénykora, a Neumann János Egyetem létrejötte az ő nevéhez fűződik. A díszpolgári cím a város gyarapodásáért évtizedeken keresztül tett erőfeszítéseinek elismerése.

A Város Napja Gála műsorában közreműködtek: Csík János és a Mezzo, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata és tánctagozata, a Kecskemét Táncegyüttes, és az Aurin Leánykar.

Fotók: Szemereyné Pataki Klaudia FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb