Mindenmás

Napi pakk: 10 fok körüli időjárással jön az év utolsó napja Kecskeméten, változik a menetrend a közlekedésben szilveszterkor

Elérkezett ez a nap is: jön az év utolsó Kecskemét365 Napi pakkja, a napindító hírekkel. Az elmúlt napokhoz hasonlóan inkább tavaszias időjárásunk lesz ma, akár 10 fokig is melegedhet a levegő Kecskeméten. Mutatjuk, hogyan változik ma a menetrend a közösségi közlekedésben, de hozzuk Neked a Kecskemét365 kikapcsot is, ha esetleg még nem tudnád, hol bulizol ma este! Jó reggelt, ez itt 2023 utolsó Kecskemét365 Napi pakkja!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kívánunk minden Szilveszter, Darinka, Donáta, Katalin, Katarina, Kitti, Máriusz, Melani, Melánia, és Ubul nevű Kecskemét365 olvasónak!

AZ A BIZONYOS UTOLSÓ NAP, AVAGY MA VAN SZILVESZTER

Érdekesség mára: 1687 éve ünnepeljük szilvesztert, amely eredetileg Szent Szilveszter pápa (uralkodott: 314-335) ünnepe, akinek a nevéhez fűződik az egyházi élet megszervezése Rómában, csodatevő erejéről pedig legendák születtek. Az év utolsó napja a reformátusoknál a hálaadás és a számvetés napja. Protestáns vidékeken szokás volt az óév temetése. A családok a templom körül gyülekeztek, néhol a pap beszédet mondott, a hívek hazakísérték, megköszönték egész évi szolgálatát. Néhány tuti tipp, mára:

  • Szilveszterkor és újév napján ha lencsét eszünk az év során sok pénzünk lesz, ha malachúst eszünk, az szerencsét hoz.
  • Szilveszterkor és Újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a csirke hátrafelé kapar, vagyis elkaparja a szerencsénket.
  • A hallal kapcsolatban megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a sok pikkely sok pénzt jelent, míg mások úgy vélik, hogy a hallal együtt elúszik a szerencse is.
  • A lencse és a malachús mellett érdemes sokféle rétessel “nyújtani” a gazdagságot. Ugyanakkor azt is tartják, hogy nem szenvedünk hiányt az új évben, ha nem faljuk fel az összes, Szilveszterre készített ételt.
  • Általánosan elfogadott hiedelem, hogy Újév napján tilos a szemetet kivinni a házból (kidobjuk vele együtt a szerencsét is),
  • tilos mosni,
  • de főleg teregetni,
  • és nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan.
  • Január elsején nem mindegy, hogy kit engedünk először a lakásba: a férfiak szerencsét hoznak, a nők épp ellenkezőleg.
  • Azt is jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk először újév napján, mert jó eséllyel gyakran tesszük majd ugyanezt egész évben.
  • Régóta szokás az úgynevezett hagymakalendárium: a hónapokat jelképező 12 gerezd fokhagymát, vagy 12 szelet vöröshagymát kell besózni Szilveszter este. Amelyik gerezd reggelre nedves lesz vagy levet ereszt, azt mutatja, hogy abban a hónapban sok eső várható

KÖDÖS REGGEL UTÁN 10 FOK KÖRÜLI IDŐJÁRÁSSAL BÚCSÚZIK 2023

Az idei esztendő utolsó napján is enyhe, inkább tavaszias időjárásunk lesz Kecskeméten, napközben 10 fok körül alakul majd a hőmérséklet a Hírös városban, a reggel viszont ködös lesz.

Szilveszter reggelén sokfelé találkozhatunk párás, ködös tájakkal, többek között Kecskeméten is. Helyenként szitálás, gyenge eső is kialakulhat, néhol ónos szitálás sem kizárt. Napközben felhősebb, borongósabb, illetve naposabb tájakkal is találkozhatunk. Kisebb eső, zápor helyenként az északi tájakon fordulhat elő, majd késő este északon és északnyugaton már többfelé szükség lesz az esernyőkre. A déli-délkeleti szél sokfelé élénk, a Dunántúlon többfelé erős lesz. A borongós, szürke tájakon 2-6, máshol 7-14 fokra van kilátás napközben.

SZILVESZTERKOR ÉS ÚJÉV NAPJÁN IS VÁLTOZÁS LESZ A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSBEN

Szilveszterkor és újév napján változik a MÁV-START és a Volánbusz járatainak közlekedési rendje. Változásokra számíthatunk a vonatok és a buszok közlekedésében is, mutatjuk, mire lehet számítani:

ÚJÉVI KONCERT A FŐTÉREN

Aki karácsony előtt lemaradt, annak most ismét van lehetősége jegyet váltani az év egyik legelegánsabb gálaestjére a Hírös Agóra és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar hagyományos újévi koncertjére, ahol mindenki a vendégük egy pohár pezsgőre!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb