Mindenmás

Napi pakk: 16 fokkal, és sok napsütéssel fordulunk rá a hétvégére Kecskeméten, ha figyelmesek vagyunk, akár a Tsuchinshan-ATLAS üstököst is megpillanthatjuk az égen

Csodás napsütéses időjárást tartogat a szombat Kecskeméten, csapadéktól sem kell tartanunk, így irány a természet! Élvezzük ki az őszi szép időt, amíg lehet. Mától drágábban tankolhatunk majd a kutakon, és ha figyelmesek vagyunk, akár a Tsuchinshan-ATLAS üstököst is megpillanthatjuk. Mutatjuk, mit hoz a szombat Kecskemétre, itt a napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS LUCIANO PAVAROTTI

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Miksa, Edvin, Edvina, Maximilián, Misa, Szerafin, Szerafina és Tirzusz olvasónak! Érdekességek:

  • 89 éve született Luciano Pavarotti, többszörös Grammy-díjas olasz tenor operaénekes,
  • 82 éve Dózsa László színész, rendező, érdemes művész,
  •  71 éve Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas költő, író, kritikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja,
  • 56 éve pedig Hugh Jackman ausztrál filmproducer, színész, filmszínész (X-men, Kardhal).

NAPSÜTÉSES HÉTVÉGE JÖN KECSKEMÉTRE

Szombaton verőfényes napsütésre számíthatunk Kecskeméten. Említésre méltó csapadék sehol sem várható, azonban élénk lehet a szél. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Kora reggel 9-11, délután pedig 16 fokos hőmérsékletre számíthatunk a városban.

HAMAROSAN LEZÁRJÁK A 74. SZÁMÚ CSOMÓPONTOT KECSKEMÉTNÉL

Magyarország legnagyobb vidéki csomópontjának építését kezdték meg Kecskemét közelében. A munkálatok miatt október 15-től lezárják az M5-ös autópálya 74. számú csomópontját Kecskemét térségében, és csak a Kecskemétről Budapest irányba utazók hajthatnak fel az M5-ös autópályára!

MA ISMÉT EMELKEDIK AZ ÜZEMANYAG

Tovább emelkednek az üzemanyagárak: szombattól a benzin beszerzési ára bruttó 6 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek majd többet a kutak, így ne lepődj meg, ha Kecskeméten is többet kell fizetned a tankoláskor!

MEGPILLANTHATJUK AZ ATLAS ÜSTÖKÖST

Október közepén érkezik az év egyik legjobban várt üstököse, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). A kométa várhatóan szabad szemmel is látható lesz, és hasonlóan káprázatos élményt fog nyújtani az észlelőknek, mint ahogy a 2020-as C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös tette. Mindenképpen érdemes kihasználni a derült októberi estéket, hogy észleljük az égi vándort, mivel előfordulhat, hogy csak millió évek múlva tér vissza!

Október 11-től naplemente után már lehet keresni az év eddigi legfényesebb üstökösét. A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, és a legfrissebb hajnali megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Október 11-én bukkan majd fel először az esti égen napnyugta után, bár ekkor még a Nap közelsége miatt nem lesz könnyű megfigyelni. Ezt követően azonban napról napra egyre magasabbra emelkedik a nyugati égbolton. Várhatóan szabad szemmel is jól látható lesz, de egy binokulár segítségével biztosan észlelhetjük.

Fotó: Hernán Stockebrand/NOIRLab Audiovisual Ambassador. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb