Mindenmás

Napi pakk: gomolyfelhőkkel tarkított napunk lesz ma Kecskeméten, elérkeztünk a felújított Városháza programjainak zárónapjához

Ma a nap nagy részében a felhők mögé fog bújni a nap Kecskemét felett, sőt, az időjósok szerint némi esőre is van kilátásunk a Hírös városban. Szerencsére ez azonban nem azt jelenti, hogy igazán lehűl a levegő városunkban, továbbra is velünk marad a kellemes, nyárias 26 fok. Ma elérkeztünk a felújított Városháza programjainak zárónapjához, mely keretében szombaton még sok színes élményben lehet részünk. Neves évfordulókból is jutott bőven mára: 105 éve süllyedt el a legnagyobb magyar gyártású csatahajó és ma született Judy Garland is. Használd ki a hétvégét, pihenj sokat, mi pedig közben szállítjuk neked a legfrissebb híreket, itt a Napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Margit, Gréta, Diána, Gitta és Bács nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 105 éve süllyedt el a legnagyobb magyar gyártású csatahajó, a Szent István.
  • 102 éve Korfun megszületett Fülöp brit herceg, II. Erzsébet brit királynő férje.
  • 101 éve született Judy Garland, amerikai énekes-színésznő (Óz, a csodák csodája).
  • 56 éve halt meg Spencer Tracy, kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, aki 74 filmben szerepelt 37 év alatt.

GOMOLYFELHŐS NAPRA SZÁMÍTHATUNK MA KECSKEMÉTEN

Szombaton gyakran zavarhatják gomolyfelhők a napsütést Kecskeméten, és az Időkép előrejelzése szerint továbbra is számítani kell időnként térségünkben záporok, zivatarok kialakulására. Reggel 15 fokot mérhetünk, délután 26 fokot mutathatnak a hőmérők Kecskeméten.

ZÁRÓNAPJÁHOZ ÉRKEZETT A FELÚJÍTOTT VÁROSHÁZA ÜNNEPSÉGSOROZATA

Zárónapjához érkezett a felújított kecskeméti Városháza egyhetes ünnepi programsorozata. Szombaton is számos izgalmas esemény vár az érdeklődőkre a Hírös városban. Mutatjuk részletesen a menetrendet.

JÚNIUS 10. (SZOMBAT)

10:00-17:00 Szecessziós kalandtúra – városi felfedező családoknak

Mit jelent a szó: szecesszió? Keressék fel Kecskemét neves épületeit, oldják meg a rejtvényeket és a feladatokat a felfedező füzettel és fény derül a titokra. A túra a Városháza Látogatóközponttól indul és a Cifrapalotához érkezik. A túra egyénileg járható végig, a füzeteket a Városháza Látogatóközpontban lehet átvenni.

Helyszín: Belváros

11:00-17:00 Molyolda – régmúlt játékaink 

Visszarepülünk az időben, körülbelül 100 évet. A régmúlt idők játékai visszahozzák a századelő hangulatát egy körbekerített kis múltbéli szigeten.

Helyszín: Romkert

11:00 Körülöttünk forog a világ! – Gyereket a magasba! országos flashmob

A szülőnek a gyermek, a gyermeknek a szülő jelenti az egész világot. A flashmob alapjának számító körtánc ezt hivatott kifejezni. A szervezők szeretettel várnak minden családot, gyermeket, szülőt és nagyszülőt és kérik, hogy fehér felsőben jelenjenek meg!

Helyszín: Főtér

11:00 Lezsák Sándor: Szellemfalu és egyéb jelenések – könyvbemutató

Lezsák Sándor költő-drámaírót mindig is foglalkoztatta a Kárpát-medence zivataros történelme. Történeteiben felhívja a figyelmet a múltbéli rossz döntések sorozataira, az emberi megaláztatások végeérhetetlen tárházára, miközben szól a vidék rehabilitációjáról, az idősek kiszolgáltatottságának enyhítéséről és egy emberhez méltó élet kivívásáról is, melyekhez a kulcs mindig a közösség erejében rejlik. A kötet szerzőjével beszélget: Dr. Füzi László irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője.

Helyszín: Katona József Könyvtár, Nagyterem

10:00-16:00 GRABÓKA- szecessziós kincsek Grabowieczky Leon játékműhelyéből

Játékterveire a magyaros virágmotívumokkal díszített, túlburjánzó szecessziós vonalvezetés volt a jellemző, mely a figurák formáján és festésén is megjelent. A gazdag hagyatékot a Szórakaténusz gyűjteménye őrzi. Az időszaki tárlat keretében eddig nem látható, gyönyörű szecessziós mintákkal díszített rajzaiból, játékterveiből tekinthető meg válogatás.

10:00-16:00 Óriás kifestő és Grabóka puzzle

A Grabóka műhely egyik emblematikus, szecessziós figurája elevenedik meg a látogatók segítségével.

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

10:30 A táltos kecske – Az interaktív mese a gyerekek közreműködésével kel életre.

Mesemondó: Tassy Lilla

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

11:00 Bábkészítés

A Táltos kecske című mesében megismert mesehős elevenedik meg a Grabóka játékfigurák alapján mozgatható papírbáb formájában.

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

15:00 Egy pöttynyi szecesszió – Pöttyemberke és társai

Hogyan élednek újjá, és elevenednek meg a vitrinben és a tervrajzokon lévő játékok?  Beszámoló a Grabóka-játékok restaurálásának és feldolgozásának tapasztalatairól.

Előadó: Kelle Antal és Majercsik Krisztina

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

15:00 Szecessziós séta a Főtéren

Kecskemét több szempontból is különleges főtéri építészeti együttesének egyik kiemelkedő értéke, hogy a segítségével három szecessziós építészeti irány, korszak is jól tanulmányozható. A sétánk ennek megfelelően a Városházától (Lechner Ödön) kezdve, a Cifrapalotán és az Iparos Otthonon (Lechner-iskola) át, az Újkollégiumig vagy éppen az egykori Városi Kaszinóig (ún. „Fiatalok” elnevezésű csoport) időrendi sorrendben mutatja be Kecskemét főterén a magyar szecessziós építészet két évtizeden át tartó kalandját. A séta a Városháza Látogatóközponttól indul.

Vezeti: Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész

Helyszín: Főtér

16:00 A növényi ornamentika szerepe és megjelenése a népművészetben

Előadás a szecesszió világnapjához kapcsolódóan. Előadó: Kósa Klára a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

Helyszín: Városháza Díszterem

19:00 Szabó Balázs Bandája koncert

Szabó Balázs előadói pályáját gitárosként kezdte, a koncertezés mellett utcaszínházasként tevékenykedett és évekig bábszínészként is dolgozott. 2009-ben, Kecskeméten alapította meg a Szabó Balázs Bandáját. A magyar népzenéből táplálkozó, teljesen egyedi, határbontó és műfajépítő megszólalással az elmúlt években Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává érett. A Városháza átadója alkalmából egy különleges koncerttel készül.

Helyszín: Városháza Díszudvar (esőhelyszín: Díszterem)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb