Mindenmás

Napi pakk: hidegfront hoz esőt és szelet Kecskemétre, ma Katona Józsefre emlékezünk

Egy kis időre búcsút inthetünk a nyárias időjárásnak Kecskeméten, ugyanis ma már városunkba is megérkezik a hidegfront. Esőt és erős szelet is ígérnek, tehát jobban jársz, ha az esernyőt és a kabátot is magaddal viszed! Mindeközben ne feledd, a Kecskemét365 hírei ma is veled lesznek, itt a napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS CHARLIE CHAPLIN

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Csongor, Áhim, Bánk, Benedek, Bernadett, Cecil, Detti, Enikő és József nevű Kecskemét365 olvasónak! Érdekességek mára:

  • most van Szent Bernadett ünnepe, akinek gyermekkorában Lourdes városban megjelent Szűz Mária. Szentté avatása óta használatos a Soubirous Szent Bernadett vagy Lourdes-i Szent Bernadett elnevezés is.
  • 194 éve hunyt el Katona József drámaíró, a Bánk Bán szerzője. Kecskeméti polgárcsalád fia volt, jogásznak szánták. Tagja a pesti magyar színtársulatnak, színész, fordító, dramaturg volt, majd darabokat kezdett írni. Viszonzatlanul szerelmes volt a későbbi Déryné primadonnába. A Bánk bánt az Erdélyi Múzeum 1814-ben meghirdetett pályázatára írta. 1819-ben átdolgozza a Bánk Bánt, a pesten szereplő székesfehérvári társulat műsorra is tűzte, a cenzúra azonban nem engedélyezte az előadást. 1820-ban megjelent a dráma, írásban visszhangot azonban nem keltett. Kecskeméten jogi tevékenységet folytatott, ügyész, majd főügyész lett, az irodalommal, színjátszással nem foglalkozott. 1830 április 16-án szívrohamban halt meg. Bánk bán A drámát először 1833-ban mutatták be Kassán. A darab a 40-es években vált aktuálissá a nagyközönség számára, 1848. március 15-én Katona drámájával együtt ünnepelt a forradalom. 1861-től Erkel Ferenc zenéjével operaváltozatát is sikerrel játsszák.
  • 135 éve született Charlie Chaplin angol filmszínész, forgatókönyvíró és filmproducer (A kölyök, A diktátor),
  • 92 éve pedig Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó,
  • de ma van a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja is. Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják meg Magyarországon a holokauszt magyarországi áldozatainak napját, annak emlékére, hogy 1944-ben április 16-án kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása.

BEKÖSZÖNT A HIDEGFRONT KECSKEMÉTRE

Kedden sokfelé számíthatunk esőre, záporra, délen, délkeleten és néhol keleten zivatarokra is. Élénk, erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél. Jelentős lehűlés érkezik. A legmagasabb hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul majd Kecskeméten.

KATONA JÓZSEFRE EMLÉKEZÜNK KECSKEMÉTEN

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata megemlékezést és koszorúzást tart Katona József halálának évfordulója alkalmából a városunkban. Ma 12:15 órakor a Városháza előtti emlékkőnél lesz a megemlékezés. Emlékező beszédet Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szakmai vezetője fog mondani.

Fotó: kecskemet.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb