Kikapcs

Kecskemétre érkezik a Petőfi Sándor életét bemutató múzeumbusz – a kiállítás ingyenesen látogatható lesz a hétvégén

Petőfi Sándor 200. születési évfordulójának alkalmából mozgó múzeumbusz érkezik a hétvégén a kecskeméti Szent István szoborhoz, ahol megelevenedik híres költőnk karaktere, valamint életművének kiemelkedő darabjaiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők, olvasható a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös Facebook eseményében.

A KIÁLLÍTÁS SORÁN MEGISMERKEDHETNEK AZ ÉRDEKLŐDŐK PETŐFI KARAKTERÉVEL ÉS ÉLETMŰVÉNEK KIEMELKEDŐ DARABJAIVAL EGY ÚJ KONTEXTUS MENTÉN

A március 25-26-án, szombaton és vasárnap 10.00-18.00 óra között látogatható vándorkiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó (költő és szerkesztő) karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort. A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során.

TÍZ EMBLEMATIKUS TÁRGY KÉPEZI A KIÁLLÍTÁS GERINCÉT

10 emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattak a szervezők. A tárgyak az alkotó életét meghatározó “keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig. A tárgyfal anyagiságában idézi meg a kiemelt tárgyakat és a falban elrejtett hanganyag, képek és szövegek segítségével készteti “kutatásra, feltárásra a befogadót.

AZ ÖRÖKÉRVÉNYŰ KÉRDÉSEK MENTÉN KÖZELÍTIK MEG A KÖLTŐ ALKOTÓI ÉLETÚTJÁT

A kiállítás egyértelműen tagolt, világos szerkezete segíti a látogatót abban, hogy egy-egy részt önállóan is értelmezzen. A tárgyak és szövegek örökérvényű kérdések felől közelítik meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a mai ember élethelyzeteihez, problémáihoz is.

A szervezők közlése szerint a hétvégén a múzeumbusz ingyenesen látogatható!

Forrás: PETŐFI 200 – MOZGÓ MÚZEUMBUSZ vándorkiállítás FB esemény

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb