Kikapcs

Így él tovább a legenda városunkban: újraültették Petőfi körtefáját a kecskeméti Petőfi iskolában

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, egy terebélyes körtefa alatt töltötte. A Magyar Kultúráért Alapítvány tavaszi felhívásához csatlakozva a Zöld Küldetés Egyesület is kért és kapott az eredeti fáról újraszaporított oltványból. Az egyik kis körtefát június 14-én, szerdán ültette el a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola két elsős kisdiákja.

A LEGENDA SZERINT MÉG MARHAVÉRREL IS ÖNTÖZTÉK AZ EREDETI KÖRTEFÁT

hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, s másnap e városkából indult fehéregyházi útjára. A Petőfi-kultusz helyi ápolói ezt a régi körtefát híven megőrizték: óvták-féltették, ifjították, a legenda szerint marhavérrel is öntözték, s midőn kivénhedt, újat ültettek helyébe.

MIELŐTT KISZÁRADT, EGY NAGY PETŐFI-RAJONGÓ OLTÓÁGAT VETT RÓLA

A fa sajnos nem sokkal később kiszáradt – előtte azonban egy nagy Petőfi-rajongó oltóágat vett róla, hazavitte, és beoltotta egy már meglévő körtefába, átörökítve és megmentve ezzel az utókornak a fa genetikai mintáját. 2017-ben az eredeti körtefa leszármazottjait visszaültették a Gyárfás-kúria kertjébe.

EGY-EGY KIS KÖRTEFA KERÜL A PETŐFI ISKOLA KERTJÉBE, A PETŐFIVÁROSI PETŐFI PARKBA ÉS AZ ERDŐPARKBA IS

A Magyar Kultúráért Alapítvány Petőfi körtefája címmel felhívást tett közzé idén tavasszal a költő bicentenáriuma alkalmából. Az eredeti fáról újraszaporított oltványból „minden falu és közösség” kérhetett, amely csatlakozott a felhíváshoz. A Zöld Küldetés Egyesület is így tett, három kis facsemetét kaptak is. Ebből az egyiket a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda két elsős diákja, Kiss-Szabó Zoé és Bakonyi Abigél ültette el az iskola kertjében, a Zöld Küldetés Egyesület tagjainak segítségével. Egy-egy kis körtefa pedig a petőfivárosi Petőfi parkban és a Zöld Küldetés által gondozott Erdőparkban kerül majd a földbe. 

Forrás és fotók: zoldkuldetes.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb