Kikapcs

Csütörtökön a Hold mögé bújik a Vénusz: az év egyetlen bolygófedését figyelhetjük meg a Kecskeméti Planetáriumban

Az év egyetlen nappali bolygófedése lesz látható november 9-én, csütörtökön, mely alkalomból távcsöves megfigyelést szervez a Kecskeméti Planetárium délelőtt 11 órától a Plani előtt.

CSILLAGÁSZATI TÁVCSŐ SZÜKSÉGES AZ ÉSZLELÉSHEZ

Mint a Qubit írta, a fogyó Hold vékony sarlója fogja elfedni a Vénuszt, amit előbb csak megközelít, majd látszólag összeütköznek az égbolton. Előreláthatóan nappal is jól látható lesz a Hold és a tündöklően fényes Vénusz, valamint az év egyetlen nappali bolygófedése – ehhez viszont csillagászati távcsőre lesz szüksége annak, aki megcsodálná.

A VÉNUSZ EGY LÁTÓMEZŐBEN LESZ A HOLDSARLÓVAL

A Svábhegyi Csillagvizsgáló tájékoztatása szerint a délnyugati égbolton lesz látható a Hold, amely a fedés kezdetekor 33 fok magasan jár majd a látóhatár fölött. A 15 százalékos vékony holdsarlót könnyen meg lehet találni, és érdemes az okkultáció előtt már akár fél órával, 10:40-kor megkeresni. A távcsőben nappali égen is fényesen világító Vénusz egy látómezőben lesz a holdsarlóval, percről perce közelít majd hozzá.

Fotó: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

KÜLÖNLEGES LÁTVÁNYBAN LEHET RÉSZÜNK

A páros látványában a méret- és a fényességkülönbség is óriási: A Vénusz nagyon apró lesz a Holdhoz képest, hiszen a holdsarló jelenleg nyolcvannyolcszor nagyobbnak látszódik a Vénusznál. A Vénusz felületi fényessége azonban huszonötszörösen meghaladja a holdsarlóét, így az apró félvénusz fényesen világít majd a hatalmas holdsarló mellett. A holdsarló déli részén a Schickard óriáskrátere is látható lesz, amely 212 km-es átmérőjével az egyik legnagyobb becsapódási kráter a Hold felszínén. Nem sokkal e fölött lép majd be a Vénusz.

Forrás: Kecskeméti Planetárium FB/qubit.hu/svabhegyicsillagvizsgalo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb